Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / MitraClip mitraaliläppävuodon hoitona

Katselin Sydänliiton verkkoluennon läppävioista. Se oli selkeä ja mielenkiintoinen luento kaikin puolin. Olisin kaivannut tietoa läppäleikkausten komplikaatioista.
Minkälaisia ja kuinka yleisiä komplikaatioita on ollut esimerkiksi katetrileikkauksena tehdyissä hiippaläpän leikkauksissa?
Minulla on vaikea-asteinen hiippaläppävuoto ja olenkin menossa MitraClip-leikkaukseen.

20/04/2024

Nainen 80 v

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.5.2024

Merkittävän mitraalivuodon hoito on yleensä läppäleikkaus, joka on avosydänleikkaus. Tämä tarkoittaa sitä, että läppävian korjaus tehdään kytkemällä potilas sydän-keuhkokoneeseen ja avaamalla rintalasta.

Avosydänkirurgian vaihtoehdoksi on kehitetty ns. katetritekniikoita. Silloin läpän korjaus tehdään viemällä välineet verisuonia pitkin sydämen sisälle, jolloin rintakehää ei tarvitse avata, eikä potilasta edes nukuteta. Ylivoimaisesti tavallisin tällainen läppätoimenpide on aorttaläpän ahtauman hoito TAVI-toimenpiteellä.

Myös mitraaliläpän vuotoa voidaan vähentää katetritekniikalla. Toimenpiteen nimi on MitraClip. Siinä mitraaliläpän kaksi purjetta nidotaan toisiinsa yhdellä tai useammalla klipsillä, jolloin vuodon määrä saadaan pienemmäksi. Vuonna 2022 näitä toimenpiteitä tehtiin Suomessa 35 kpl. Kyseessä on siis aika harvinainen toimenpide. Sitä käytetään lähinnä sydämen vajaatoimintaan liittyvän mitraalivuodon korjaamiseen, jos oireet ovat vaikeat eikä avosydänleikkaus ole mahdollinen.

Koska kyseessä ei ole avosydänleikkaus, komplikaatioriskikin on tavallista sydänleikkausta pienempi. Pelätyin on aivoverenkiertohäiriö, jota voidaan hyvin ennaltaehkäistä veren hyytymistä ehkäisevällä lääkityksellä.

14/05/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi