Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen syöminen / Omenaviinietikan terveysvaikutukset

Onko omenaviinietikalla tai omenasiiderietikalla terveyshyötyjä?

14/03/2022

Etikasta kiinnostunut

Vastaus

Katri Korpunen, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 16.3.2022

Omenaviinietikka ja omenasiiderietikka ovat kaksi eri tuotetta, mutta ne sekoitetaan usein toisiinsa. Suomessa tutumpi omenaviinietikka valmistetaan omenaviinistä, ja enemmän muualla Euroopassa käytetty omenasiiderietikka omenamehusta. Tuotteet ovat kuitenkin hyvin samankaltaisia, eikä niiden vaikutuksilla välttämättä ole suuria eroja. Näillä myös korvataan usein toisiaan resepteissä. Selkeyden vuoksi puhun vastauksessani omenaviinietikasta, mutta vastaus pätee molempiin etikkoihin.

Omenaviinietikan kohdalla mainitaan usein paljon erilaisia terveysväitteitä, vaikka luotettavaa tutkimusnäyttöä ei ole tukemaan näitä väitteitä. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että omenaviinietikan käytöllä saattaa olla merkittäviä suotuisia vaikutuksia esimerkiksi verensokeriin ja joihinkin veren rasva-arvoihin. Vaikutuksien taustalla olevat syyt ovat kuitenkin vielä epäselviä, joten tarvitaan lisää tutkimusta.

Mahdolliset hyödyt eivät kuitenkaan tarkoita, että omenaviinietikkaa kannattaisi käyttää suurissa määrissä. Hapan etikka ei ole terveellistä hampaille, sillä se kuluttaa niiden pintaa. Muitakin haittavaikutuksia on havaittu, kuten vatsan polttelua. En kannustaisi esimerkiksi juomaan etikkaa sellaisenaan, mutta omenaviinietikka on hyvä vaihtoehto käytettäväksi esimerkiksi ruoanlaitossa ja salaatinkastikkeissa. Sydänmerkin sivuiltakin löytyy reseptejä, joissa käytetään omenaviinietikkaa. Säilönnässä voi käyttää etikkaa suolan sijaan. Omenaviinietikan lisäksi on paljon muitakin etikoita. Eri etikoilla tuodaan hieman erilaisia makuja ruokiin. Muiden etikoiden kohdalla voi myös törmätä moniin terveysväitteisiin, mutta nämäkin vaativat lisätutkimuksia.

16/03/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi