Hei! Yritin tehdä rasvan laadun testiä sivuillanne, mutta epäilen että testin pisteytyksessä on nyt joku bugi. Pisteet ovat sitä korkeammat mitä VÄHEMMÄN ruuassa on rasvaa, ja itse saan pisteeksi 17, mikä on testin tuloksen mukaan ”Parantamisen varaa on, ruokavaliosi rasvasta suurin osa on kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa ja liian pieni osa pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa” jne. Esimerkiksi kysymyksessä 5 ”Syön rasvaisia ruokia” valitsemalla ”noin kerran viikossa tai harvemmin/en lainkaan”, pisteitä saa 3. Samoin esim. kysymyksessä 2 valitsemalla ”en käytä juustoja” pisteitä saa 2, kun taas jos käyttää kermajuustoja, pisteitä saa 0. Testissä on siis joko pisteytys heittänyt häränpyllyä tai sitten tulosten asteikko ei ole kohdillaan.
Vähärasvainen
Vastaus
Testi on pyritty rakentamaan niin, että nimenomaan kovaa, tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä tuotteita usein käytettäessä pisteitä kertyy vähän. Jos niitä puolestaan käyttää harvoin, pisteitä kertyy enemmän. Ja lisäksi pehmeitä, tyydyttymättömiä rasvoja valitessa pisteitä kertyy paljon. Otit esimerkiksi kysymyksen, jossa kysyttiin rasvaisten ruokien käyttöä pääaterialla. Tästä saa paljon pisteitä, jos niitä käyttää vähän. Tämä siksi, että usein rasvaiset pääruoat, kuten lasagne, makkara, pitsa ja rasvaiset lihakastikkeet sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa. Samoin juustokysymys: jos käyttää tavallisesti rasvaisia juustoja, tyydyttynyttä rasvaa kertyy paljon. Näistä johtuen ruokavalion rasvan laatu usein heikkenee eli tyydyttynyttä rasvaa on paljon suhteessa tyydyttymättömään.
Pehmeän, tyydyttymättömän rasvan saannin suhteen taas leipälevitteenä margariini kerryttää pisteitä ja samoin öljypitoisen salaatinkastikkeen valinta kerryttää pisteitä. Nämä tekijät puolestaan auttavat parantamaan ruokavalion rasvan laatua.
Testimme tarkoitus on siis antaa suuntaa siitä, onko ruokavaliossa liikaa tyydyttynyttä rasvaa ja/tai liian vähän tyydyttymätöntä rasvaa. Testi on parhaillaan tuotekehityksen alla ja sitä ollaan uusimassa vielä informatiivisempaan suuntaan.
Tuija Pusa