Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / Onkohan tämä eteisvärinää, kun laite niin sanoo?

Olen 65 v nainen, taustalla oireeton LQT2 ilman lääkityksiä (ei varmennettu geenitestillä) sekä kilpirauhasen vajaatoiminta.
Latasin uteliaisuuttani CardioSignal-sovelluksen. Suurin osa mittauksista on ollut ok, mutta useamman kerran on tullut myös ”merkkejä eteisvärinästä”. Nämä tapahtuneet aamuisin ennen sängystä nousua, ei päiväsaikaan.
Kävin yksityispuolella lääkärissä, joka totesi , että minulla on toistaiseksi vain yksi riskipiste eteisvärinään, joten tämän suhteen ei huolta. EKG tehtiin, mutta siinä oli sinusrytmi.
Harrastan päivittäin liikuntaa – hiihtoa/kävelyä/kahvakuulaa/pilatesta ym. eikä minulla ole ylipainoa. Verenpaine matalahko/normaali.
Voiko kyseessä olla ns vagaalinen eteisvärinä? Entä voiko tosi reipastahtisilla hiihtolenkeillä olla vaikutusta? Miten kännykkäsovelluksen mittauksiin pitäisi suhtautua? Lääkäri mainitsi tätä kummastellessani, että ehkä voisin pyytää Holter-seurantaa tk:sta. Holter on viimeksi tehty 2019 Meilahdessa, jolloin seuranta siellä lopetettiin.

29/03/2022

Pitkä QT

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 8.4.2022

CardioSignal -sovellus on aika luotettava, mutta ei aukoton. Jos laite kuitenkin ilmoittaa toistuvasti eteisvärinästä, kyseinen rytmihäiriö on mahdollinen. Holter-nauhoitus on yksi mahdollisuus tutkia asiaa lisää, mutta sekin rekisteröi sydämen lyönnit vain yksi tai kaksi vuorokautta kerrallaan. Jos kohtaus ei satu tuohon hetkeen, ei eteisvärinästä saada todisteita, mutta negatiivinen tulos ei myöskään tarkoita, etteikö eteisvärinää silloin tällöin voisi esiintyä.

Neuvonkin opettelemaan pulssin tunnustelun. Jos syke on ilmoituksen yhteydessä selvästi epätasainen, pois normaalista rytmistä, niin sitten kyseessä voi suurella todennäköisyydellä olla eteisvärinä. Lisäksi kannattaa mitata saman tien myös verenpaine ja tarkkailla, mitä verenpainemittarin sykeilmoitus sanoo rytmistä ja sykkeen tasosta. Näiden tutkimusten yhdistelmällä päästään jo aika pitkälle.

Kysymyksessä mainittu riskipiste ei todennäköisesti ole eteisvärinän riskipiste, vaan eteisvärinään liittyvän tukosvaaran riskipiste. Yksi piste tarkoittaa, että tukosvaara on onneksi vielä matala, eikä välttämättä tarvita pysyvää veren hyytymistä estävää lääkitystä aivoinfarktin estämiseksi, vaikka eteisvärinä todettaisiinkin.

08/04/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi