Hyppää sisältöön

Sain kaksi vuotta sitten infarktin, ja tehtiin pallolaajennus. Minulle määrättiin Efient 10 mg -lääke vuodeksi, mutta terveyskeskuslääkäri uusi reseptin vuosi sitten vielä täksi vuodeksi. Apteekista sanottiin, kun resepti on taas uusintavaiheessa, että tätä lääkettä määrätään vain vuodeksi. Mikä tämän lääkkeen tarkoitus on pallolaajennuksen jälkeen? Olenko mahdollisesti syönyt turhaan kyseistä lääkettä? Muu lääkitykseni on Atorvastatin Orion 40 mg, Emconcor CHF 2,5 mg, Cardace 10 mg. Minulla ei ole ollut kolesterolia aikaisemmin, vaan olen tupakoinut yli 50 v, joka ilmeisesti oli syynä infarktiin.

18/03/2016

Pallolaajennus v -14

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 29.3.2016
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimotautikohtauksen (kuten sydäninfarktin) ja pallolaajennuksen jälkeen käytetään veren hyytymisen estolääkityksenä useimmiten niin sanottua verihiutaleiden kaksoisestoa, joka koostuu asetyylisalisyylihaposta (ASA, Aspirin, Disperin, Primaspan) ja ADP-reseptorin salpaajasta, joista kysymyksessä mainittu Efient (prasugreeli) on yksi esimerkki. Kaksoiseston tarkoitus on suojata stenttiä verihyytymän muodostumiselta, kunnes tämän vierasesineen päälle on kasvanut uusi verisuonen sisäkalvo. Toinen tarkoitus on estää uutta sepelvaltimotautikohtausta, jonka riski on suurimmillaan edellisen kohtauksen jälkeen. Kaksoisesto jatkuu yleensä vuoden ajan, minkä jälkeen jatketaan pelkällä ASAlla, ellei yksilöllisesti muuhun ole aihetta. Kysyjä ei lainkaan mainitse ASA-lääkitystä, joten lieneekö hänellä ollut jokin este sen käytölle? Jokin hyytymistä estävä lääke on pitkäaikaisesti tarpeen. Jos ASA ei allergian tai muun syyn vuoksi sovi, tavallisin ratkaisu on klopidogreeli. Efientin osalta ongelmana on, että siitä ei saa sairausvakuutuskorvausta vuotta pitempää aikaa. Klopidogreelista saa lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla määräedellytyksin sv-korvauksen.

Statiinilääkityksen tarkoituksena sydäninfarktin jälkeen on estää uusia sydäninfarkteja. Tutkimusten mukaan se toimii tässä tarkoituksessa riippumatta kolesterolin lähtötasosta. Siksi statiineja suositellaan käytettäväksi aina sydäninfarktin tai muun sepelvaltimotaudin ilmentymän jälkeen. Luonnollisesti tupakoinnin lopettaminen on myös välttämätöntä.

29/03/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset