Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Parasetamoli ja sydänlääkkeet

Olen 72v. rouva. Käytän eteisvärinän hoitoon Pradaxa 150mgx2 ja rytmihäiriöitä ehkäisevänä Tambocord retard 100mg x2, verenpaineen hoitoon Amloratio 5mgx1 ja Bisoprolol ratiopharm 2,5mg x1. Lisäksi Kalscipos -D 500mg x2 osteoporoosin hoitoon ja astmalääkkeeksi Alvesco 80 mikrog. Kysymys kuuluu, että olen selkäkipujen vuoksi joutunut syömään jo neljän kuukauden ajan Panadolia 1-3g päivittäin ja olenkin huolissani voiko Panadolin pitkäaikainen käyttö vaikuttaa haitallisesti nimenomaan eteisvärinän lääkitykseen, onko esim. vuotoriski suurempi ja olisiko verikoe paikallaan? Panadol reseptin olen saanut tk lääkärin kautta. Selkäleikkausta ei lääkäri pidä vielä tarpeellisena, vaan toistaiseksi mennään kuulemma voimistelulla, allasjumpalla ja kipulääkityksellä.

08/07/2019

Pradaxa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.8.2019

Parasetamoli (esim. Paratabs®, Panadol®) on kipulääke, jolla ei ole merkittäviä haitallisia yhteisvaikutuksia tavanomaisten sydänlääkkeiden kanssa. Näin ei tapahdu edes pitkäaikaiskäytössä, kun lääkettä käytetään normaalin annosteluohjeen mukaan.

Kysyjällä on eteisvärinään liittyvän verenkiertohäiriön estolääkkeenä Pradaxa®, sekä rytmihäiriön estolääkityksenä Tambocor® ja bisoprolol. Näillä lääkkeillä ei ole merkittäviä yhteisvaikutuksia toisiinsa tai parasetamoliin nähden.

Sen sijaan varsinaisia tulehduskipulääkkeitä kuten ibuprofeniinia tai ketoprofeiinia ei suositella sydänpotilailla viikkokausien säännölliseen käyttöön, erityisesti potilaille jotka sairastavat sepelvaltimotautia. Eteisvärinäpotilaille lääkkeitä ei taas suositella siksi, että niillä on farmakodynaamisia yhteisvaikutuksia antikoagulanttien (veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden) kanssa. Seurauksena potilaan verenvuotovaara kasvaa.

Pradaxan, tai minkä tahansa muun antikogulantin käyttäjän on kuitenkin syytä käydä säännöllisesti seurannassa jo ihan peruslääkityksenkin vuoksi, oli käytössä mikä tahansa kipulääkitys. Seurantakäynnillä tarkastetaan lääkkeen sopivuus ja mitataan verikokeella hemoglobiinitaso, verihiutaleiden määrä ja munuaistoiminta. Rytmihäiriölääkityksen vuoksi on syytä nauhoittaa EKG. Seurantavälien pituus riippuu potilaasta, mutta vähintään kerran vuodessa tapahtuva kontrolli on suositeltavaa.

09/08/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi