Hyppää sisältöön

Minulla on todettu v.2013 flimmeri. Olin rytminsiirrossa samana vuonna. Sain loppuelämän lääkitykseksi Emconcorin ja Pradaxan(150 mg x 2).
Nyt on ollut virtsatietulehduksia aika usein, ja kysyisin, että voiko syödä karpalokapseleita säännöllisesti ehkäisemään vti:ta? Entä kalaöljykapseleita?
Jos välillä ilmaantuu 1-2 n. 2 euron kolikon kokoista mustelmaa käsivarsiin, onko syytä huolestua (Pradaxaa ajatellen)?

27/10/2015

Nainen, 53v.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Pradaxa-lääkkeellä (dabigatraani) ei ole tiedossa yhteisvaikutuksia ravinnon kanssa, joten virtsan happamoittaminen karpalotuotteilla lienee turvallista. Lääkkeet, jotka vaikuttavat veren hyytymiseen muuta kautta, esimerkiksi asetyylisalisyylihappo (ASA, ”aspiriini”) lisäävät hoitoon liittyvää verenvuodon riskiä, eikä niitä pidä käyttää ilman erityistä lääkärin toteamaa syytä. Kalaöljykapseleilla on samantapaista vaikutusta kuin ASAlla, ja koska niistä ei tutkimuksissa ole todettu terveyshyötyjä, niitä on viisaampi olla käyttämättä. Kalaruoan syönti on sen sijaan turvallista ja terveellistä. Luontaistuotteiden yhteisvaikutukset hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden kanssa ovat arvaamattomia, ja esimerkiksi mäkikuismaa sisältävät valmisteet ovat tutkitustikin sopimattomia.

Kaikki veren hyytymistä vähentävät lääkkeet voivat lisätä mustelma- ja muiden pienten verenvuotojen taipumusta. Se ei ole vaarallista, pikemmin osoitus siitä, että lääke toimii halutulla tavalla.

28/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset