Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Rintakipuoire

Minulla on DDDR tahdistin ja paljon sairauksia. V.2019 alussa tehtiin alaraaja valtimoiden pallolaajennus.
Käyn lenkillä melkein joka pv. Nyt kuitenkin tulee voimakas ja painava kipu rintalastaan hartioihin ja käsivarsiin. Olin eilen päivystyksessä potilaana. P-Tnl arvo oli 68 ng/l. Lääkärin mielestä tilanne ei johdu sydämestä
Minulla on todettu keväällä keuhkosarkoidoosi. Kysyn, onko tuollainen kipu sydänperäinen? Keuhkolääkärin mielestä sarkoidoosi ei ole kivulias.

25/07/2020

Animaka

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 27.7.2020

Kysymyksestä puuttuu monia tärkeitä tietoja, kuten kysyjän ikä, sukupuoli ja tiedot lääkityksestä, mutta todennäköisesti kysyjä on iäkkäämpi henkilö, kun sairauksia on jo todettu useita. On myös valtimotaudin vaaratekijöitä, ehkä ainakin aiempaa tupakointitaustaa, kun on alaraajojen valtimotauti eli ateroskleroosia alaraajoihin verta vievissä valtimoissa. Tämän vuoksi on jouduttu tekemään valtimon ahtauman avaus eli pallolaajennus.

Kysymyksessä ei sitä suoraan sanota, mutta minulle syntyy käsitys, että mainittu kipu ilmaantuisi rasituksessa (lenkillä). Kun on jo todettu alaraajojen valtimotautikin, rasituksessa rinnan alueelle tuleva kipu on sydänperäinen kunnes toisin todistetaan. Erityisesti, jos kipu helpottaa nopeasti pysähtyessä eli levolla. Lähtökohtaisesti on siis epäiltävä sepelvaltimotautia. Yksittäinen päivystyksessä mitattu TnI-arvo ei poissulje sepelvaltimotaudin mahdollisuutta.

Neuvon hakeutumaan uudelleen tutkimuksiin. Jos oire ilmaantuu vain rasituksessa, tutkimukset voidaan tehdä kiireettömästi. Jos oire kuitenkin vaikeutuu lyhyessä ajassa ja erityisesti jos sitä alkaa ilmetä levossa, pitää hakeutua päivystykseen uudelleen.

27/07/2020

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi