Hyppää sisältöön

Hei outo uusi oire ilmennyt. Olen nuori nainen ja parin viikon ajan ilmennyt päivällä ruokailun jälkeen sykkeen kiihtymistä ja kasvojen kuumotusta ja punoitusta. Aamupalalla tätä ei ilmene, vaan esim. työpäivän päätteeksi, kun olen ollut syömättä pidempään, n.6 h. Ennen tämmöistä ei ole ollut. Ruokailusta n. 20 min. alkaa kasvoja kuumoittaa. Syke kiihtyy ja posket punoittaa. Allergioita ei ole. Sydämestä johtuvaa vai jopa diabetes?

18/06/2015

Kuumoitus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 22.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kasvojen punoitus ja kuumotus aterian jälkeen voi johtua useista eri ruoista tai niiden lisäaineista. Tällainen on chilipaprikoiden sisältämä kapsaisiini. Myös lihavalmisteissa olevat nitraatit ja säilyvyyden parantamiseksi lisätyt sulfiitit voivat joskus aiheuttaa tällaisia oireita. Natriumglutamaatti voi herkillä yksilöillä aiheuttaa ”kiinalaisen ravintolan oireyhtymän”. Kannattaa siis tarkkailla, liittykö punoitus joihinkin tiettyihin ruoka-aineisiin.

Yleisesti ihon punoitus johtuu pintaverisuonten laajenemisesta, jolloin sydämen työmäärä lisääntyy, joten sykkeen tiheneminen on luonnollista. Sydänsairauteen tai diabetekseen oireet eivät viittaa.

22/06/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset