Hyppää sisältöön

Hei! Olen 29-vuotias nainen, jolla on ollut lapsesta asti taipumus saada silloin tällöin takykardiakohtauksia. Kohtaukset tulevat kerran parissa kuukaudessa tai kausittain (useita kertoja viikossa). Kestävät muutamasta kymmenestä sekunnista minuutteihin. Ne voivat alkaa ihan yhtäkkiä tai kovan kestävyysrasituksen jälkeen. Tuntuvat kuin sydän kaksinkertaiseksi ja nopeuden lisäksi tuntuvat voimakkailta. Lisäksi niihin liittyy yleensä muljahduksia. Eivät aiheuta kipua. Kohtaukset eivät myöskään aiheuta muita oireita esim. huimausta ja menevät itsellään ohi (joskus hieron kaulavaltimoita). Voisiko kyseessä olla supraventrikulaarinen takykardia? Minulle on myös tehty n. 15 vuotta sitten sydämen ultraäänitutkimus ja samassa EKG fysiologisen sivuäänen diagnoosilla. Kummassakin tutkimuksessa kaikki näyttänyt normaalilta sydämen rakenne, johtumisajat jne.
Välillä esiintyy myös takykardioiden lisäksi hitaampia epäsäännöllisiä rytmejä, jotka yhdistäisin stressiin. En ole myöskään halunnut käyttää mitään lääkitystä näihin oireisiin, koska minulla on matala RR, systolinen levossa yleensä 100-110.

28/08/2015

Terve sydän?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 31.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kyllähän kyseessä voi olla supraventrikulaarinen takykardia (SVT), vaikka muljahtelu viittaa ehkä enemmän lisälyöntisyyteen. Oireen aikaista EKG:ta on varmasti vaikea saada kohtausten lyhytkestoisuuden vuoksi. Pitkäaikais-EKG:lla (holter-rekisteröinti) saattaisi rytmihäiriön hyvällä onnella saada kiinni oireisempina kausina eli silloin, kun niitä tulee useita kertoja viikossa. Hyvä alku olisi jo omatoiminen syketaajuuden mittaus pulssista tai sykemittarilla. Olipa kyseessä SVT tai ei, hoidon tarve määräytyy yksinomaan oireiden aiheuttamasta haitasta, joten lääkehoito, puhumattakaan kajoavasta hoitotoimenpiteestä eli katetriablaatiosta, ei ole välttämätön.

31/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi