Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Rytmihäiriöt rasituksen jälkeen

Olen 60-vuotias, lenkkeilyä harrastava nainen. Olen perinyt FH-taudin, jota on hoidettu onnistuneesti atorvastatiinilla 30 vuotta. Nyt kevään aikana on ilmennyt kovasta työstressistä (?) johtuvaa verenpaineen ajoittaista voimakasta nousua, aikaisemmin verenpaine ollut ihannelukemissa. Yöllä verenpaine ok ja syke matala. Sydän on ultraäänellä tutkittu, läppävikoja ei ilmennyt. Aiemmin arveltu pienen sivuäänen johtuvan aortta?läpän kaksipurjeisuudesta. Keväällä kovalla sykkeellä juostuani päätin mitata verenpainelukemat heti juoksun jälkeen. Tällöin mittari näytti ”rytmihäiriöitä” aina siihen asti, kunnes syke laski alle sadan. Mitään erityisiä tuntemuksia en tuntenut hengästymistä lukuun ottamatta. Onko aihetta rasituskokeeseen?

14/05/2016

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 16.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Ensimmäiseksi tulisi ottaa selvää verenpaineesta. Vähintään tulee tehdä oheiden mukainen omamittausarja aamuin illoin mielellään viikon ajan. Voimakkaasti eri tilanteissa vaihtelevasta verenpaineesta voi saada lisätietoa vuorokausirekisteröinnillä, jos sellainen on käytettävissä.

Rytmihäriöasia on myös syytä selvittää, lähinnä kysymyksellä, onko kyseessä lisälyönnit vai kohtauksittainen eteisvärinä. Tähän on kaksi vaihtoehtoa: rasituskoe tai EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (holter). Viimeksi mainitun aikanakin voi nostaa sykkeen juoksulenkillä (mutta rekisteröinnin laadun vuoksi ei kovaan hikoiluun asti), jolloin testitilanne vastaa kysymyksenasettelun herättänyttä.

FH-taustasta huolimatta ei synny voimakasta epäilyä sepelvaltimotaudista. Pelkät rytmihäiriöt, ilman rasitusrintakipua tai vastaavaa oiretta, eivät siihen viittaa. Toki jos tutkimuksen aikana tulee muuten viitteitä sydämen hapenpuutteeseen, tutkimuksia on syytä jatkaa siihen suuntaan.

16/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi