Hyppää sisältöön

Minulla on diagnosoitu SVT huhtikuussa 2016 kahden päivän holtteri EKG:ssä. Tuolloin yöllinen sykkeen nopeus nousi 150/min ja verenpaine nousee korkeisiin lukemiin samanaikaisesti SYS noin 200 ja ohimoa alkaa puristaa. Nyt hankin sykemittarin ja pidin sitä yön ja asetuksiin laitoin, että se alkaa piipata, jos pulssi/syke laskee alle 50 ja jos se nousee yli 110. Alku yöstä pulssini laski 49/min, jolloin laite piippasi ja myöhemmin yöllä laite alkoi piipata ja kun katsoin sitä niin pulssi oli 141/min, ja vaihtelu näiden lukemien välillä on suuri. Voisiko kyseessä olla vain ylimääräinen johtorata vaiko sydänsarkoidoosi tai muu tulehduksellinen sairaus sydämessä? Minulla on ollut 10kk ajan Clostridium Difficile suolistossani, jonka olisi pitänyt hävitä touko-kesäkuussa. Unpilisäkeleikkauksen yhteydessäelokuussa 2015 sain 7 pulloa antibiootteja suoniin, joista yksi oli INVANZ -Olen miettinyt, että olisiko tällaiset voimakkaat antibiootit mahdollisesti vahingoittaneet hermoratoja? Sain ensimmäisen SVT kohtauksen sairaalassa antibioottitiputuksen aikaan. Käytän nyt Bisoprolol 2,5 beetasalpaajaa tarvittaessa, mutta tämä sykkeen vaihtelu on joka yö vaikka olen hyvä uninen ja minulla ei ole nukahtamisvaikeuksia eikä stressiäkään. Olen usein herännyt korkeaan äkkinäiseen sykkeen/pulssin nousuun ja ohomon puristukseen noin 1-2h nukahtamisesta. Uskallanko mennä sydämen magneettikuvaukseen, jossa käytetään Gadolinium varjoainetta ja näkyisikö siinä mitään? Olen 26 vuotias, normaalipainoinen ja muuten perusterve nainen. En juo kahvia ja kofeiinipitoisia juomia lainkaan, en käytä alkoholia enkä tupakoi. Huhtikuussa holtterissa näkyi myös pidentyneitä P-aaltoja ja AV-katkos epäily. Kuulema on sydämessä ajoittaisia ”sähkökatkoksia”, eli sähköimpulsit eivät johdu jokakerta. Mitä tämä on ja mitä minä teen? Kiitos! (Sydämen ultraääni oli huhtikuussa sillähetkellä normaali, katsottiin nopeasti n, 5 min, sanottiin että ei rakenteellista vikaa ultraäänen perusteella)

10/09/2016

Bulssi

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 12.9.2016
Päivitetty 4.6.2018

On hoitavan lääkärin asia tulkita määräämänsä tutkimuksen (esimerkiksi holter-tutkimus) löydökset ja ehdottaa hoitoratkaisuja. Yleisesti ottaen supraventrikulaarisen takykardian (SVT), jos diagnoosi on oikein asetettu, hoitolinjat ovat seuraavat: 1) Jos kohtauksia on harvakseltaan, eivätkä ne esimerkiksi ammatin vuoksi aiheuta vaaratilanteita, eikä EKG:ssa ole varhaisaktivaation (pre-eksitaation, delta-aalto) merkkejä, ei tarvita erityisiä estohoitoja. 2) Voidaan käyttää jatkuvaa estolääkitystä, esimerkiksi beetasalpaajaa. 3) Tietyin edellytyksin tehdään sydämensisäinen rytmitutkimus (elektrofysiologinen tutkimus) ja samalla mahdollisuuksien mukaan parantava katetriablaatio.

Tyypillinen SVT on puhdas rytmihäiriösairaus eikä sen taustalta tarvitse etsiä muuta sydänvikaa, erityisesti jos ultraäänitutkimuskin on ollut normaali.

Sykkeen vaihtelu yöllä välillä 49–141/min ei välttämättä merkitse mitään rytmihäiriötä. Sydämen normaali eli sinusrytmi voi hyvinkin nousta mainittuun lukemaan painajaisen tai muun aktivaation seurauksena.

Yksittäiset väliin jäävät lyönnit ovat normaali ilmiö etenkin tiheämmän sykkeen aikana.

Mahtaako kysyjällä olla sydän- tai rytmihäiriösairautta lainkaan? Mutta, kuten sanottu, yksilökohtaista vastausta on kysyttävä hoitavalta lääkäriltä.

12/09/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi