Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sepelvaltimon ahtauman avaaminen porauksella

Minua on pallolaajennettu kolme kertaa, stentattu, ohitusleikattu ja ohitukset nyt tukossa. Mitä tarkoittaa ahtauman poraus. Onko se vaarallinen/vaarallisempi/viimeinen keino minulle verrattuna noihin edellisiin? Onko enää muita mahdollisuuksia?

17/02/2022

Siru 75

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 2.3.2022

Sepelvaltimon ahtauman poraus tarkoittaa toimenpidettä, jossa erittäin kalkkisen ahtauman avaamista yritetään erityisvälineellä, eräänlaisella ”poralla”. Tavallisessa pallolaajennuksessa ei tarvita poraa, vaan ahtauma saadaan avattua pullistamalla pallo ja laajentamalla ahtaumakohtaan sen auki pitävä verkkoputki eli stentti. Jos ahtama on erityisen kalkkinen, tavalliset välineet eivät välttämättä riitä, eli kalkkista kohtaa ei saada pullistettua auki. Porausvälineet viedään toimenpidekohteeseen samaan tapaan kuin pallolaajennuksessa, eli rintakehää ei avata kuten sydänleikkauksessa.

Poraus on selvästi harvinaisempi toimepide kuin tavallinen pallolaajennus. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy omat riskinsä.  On sydänleikkauskin iso juttu. Porauksen riskeihin vaikuttaa suuresti porattavan kohteen sijainti. Jos kyseessä on päärunkovaltimo, riskit ovat selvästi suuremmat, kuin jos hoidettava kohde on pienempi sivuhaara. Näin ollen käytettävissä olevien tietojen valossa ei voi sanoa, onko poraus esimerkiksi ohitusleikkausta vaarallisempi toimenpide. Jos hoitavat kardiologit ovat sitä ehdottaneet, syntyy käsitys, ettei suonen avaamiseksi ehkä enää ole muita keinoja käytettävissä.

02/03/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi