Hyppää sisältöön

Vuosi sitten 40-vuotiaana sain vakavan sydäninfarktin, ja minulle määrättiin pallolaajennuksen ja stentin laittamisen vuoksi plavix 75mg/vrk vuoden ajaksi. Nyt plavix siis loppu, mutta olisiko primaspanin lisäksi järkevää olla jokin muu verenhyytymistä estävä lääkitys?
Onko pelkkä primaspan 100mg siis riittävä jatkossa?
Lääkkeinä myös, emconcor 5+5mg, cardace 2,5+2,5mg, spirolactone 12,5mg, atorvastatin 80mg.

11/01/2017

IP75

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 12.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen käytetään kahta veren hyytymistä estävää lääkettä. Molemmat estävät verihiutaleita eli trombosyyttejä takertumasta toisiinsa ja aiheuttamasta verihyytymää verisuoneen. Puhutaan kaksoishoidosta (engl. dual therapy). Koska lääkityksiin liittyy myös toinen puoli, verenvuodon vaara, hoidon pituus pyritään määrittämään optimaaliseksi. Eli sellaiseksi, että saavutettu hyöty ja toisaalta potentiaalinen haitta olisivat tasapainossa. Nykysuositusten mukaan kaksoishoidon pituus on sydäninfarktin jälkeen yksi vuosi ja tämän jälkeen jatketaan yhdellä lääkkeellä, yleensä Primaspanilla. Näin oli suunniteltu kysyjän tapauksessakin.

Aivan vastikään on tehty tutkimus, jossa sepelvaltimotautipotilaat käyttivät kaksoishoitoa pidemmän ajan, useita vuosia. Jonkin verran saatiin näyttöä, että hoidon avulla uusien sydäntapahtumien määrä väheni. Kuitenkin esiintyi myös aika paljon verenvuoto-ongelmia ja siksi pidennetty hoito ei toistaiseksi ole rutiininomaista. Joillakin valikoiduilla potilailla näin voidaan menetellä, mutta nämä potilaat valitaan tarkoin koko sepelvaltimotilanne huomioiden.  

Jos sydäninfarkti on aiheuttanut laajan arpi-alueen sydämen kärjen alueelle, joudutaan joskus käyttämään Primaspanin tilalla antikoagulantteja eli verenohennuslääkkeitä. Asia havaitaan ja harkitaan yleensä jo akuutissa sairastumisvaiheessa.

 

12/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset