Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sepelvaltimotauti ja ravintolisät

Mitä lisävitamiineja, hivenaineita ja luontaistuotteita voi/pitää syödä jos sairastaa perinnöllistä sepelvaltimotautia. Pallolaajennus tehty ja 50% tukos jäi vielä. Ubikinonia ja Seleeniäkö?

04/11/2022

Terveellisempi elämä

Vastaus

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 4.11.2022

Sepelvaltimotautipotilaille ei suositella automaattisesti mitään ravintolisävalmisteita eli vitamiineja, kivennäis- tai hivenaineita eikä luontaistuotteita. Niiden käytöstä ei ole havaittu hyötyä tutkimuksissa. Ainoa lisäsuositus koskee D-vitamiinia, jota suositellaan kaikille ikääntyneille.

Pääsääntöisesti suositeltavaa on syödä monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, josta saa riittävästi vitamiineja ja muita suojaravintoaineita. Ruoassa on myös lukuisia muita terveyttä edistäviä yhdisteitä. Terveellistä syömistä ei myöskään voi korvata millään ravintolisällä. Jos ruokavalio on jostain syystä yksipuolinen ja riittämätön, voi monivitamiini- ja kivennäisainevalmiste olla tarpeen. Tällöin asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

Luontaistuotteita kannattaa välttää, koska niillä voi olla arvaamattomia ja haitallisia yhteisvaikutuksia sepelvaltimotaudin hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kanssa.

04/11/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi