Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sairastuneen liikunta / Sepelvaltimotautipotilaan liikunta

Olen 76-vuotias mies. Minulla on sepelvaltimotauti, korkea kolesteroli ja verenpainetauti. Onnkesi sairauteni ovat 2011 tehdyllä pallolaajennuksella ja hyvällä lääkityksellä hoidettuna oireettomia ja elän normaalia eläkeläiselämää.
Pyrin seuraamaan kuntoani ja liikkumaan kohtuullisesti. Keskikokoinen koirani on väsymätön ”personaltrainerini”. Se vie minut lenkille 4-5 kertaa päivässä. Kävelen keskimäärin 70 km viikossa.
Seuraan liikuntaani rannekkeella, joka rekisteröi sykkeen, askeleet, kilomerit ja paljon muuta tietoa. Laite mittaa sykettäni ranteesta PurePulse led-valolla. Laitteen manuaalissa on kehoitus keskustella lääkärin kanssa mittausmenetelmän soveltumisesta esim. sepelvaltimotautia sairastavalle henkilölle. Laite on ranteessani jatkuvasti. Sopiiko mittaustapa minulle?

10/01/2017

Ukko 76 v

Vastaus

Annukka Alapappila
Julkaistu 12.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimotaudin, korkean kolesterolin ja verenpainetaudin hoitoon kuuluu olennaisena osana säännöllinen liikunta. Kävely on erinomainen tapa huolehtia omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Puolen tunnin reipas kävelylenkki päivässä riittää terveyden kannalta ja kaikki liikunta sen lisäksi on loistavaa. Markkinoilla on nykyisin hurjasti erilaisia rannekkeita, jotka antavat meille tietoa itsestämme. Olen ymmärtänyt, että suurin osa rannekkeista antaa ns. suuntaa-antavaa tietoa, ei tarkkoja varmoja lukuja. Monissa rannekkeissa luotettavinta tietoa saamme askeleiden määrästä. Useat ulkomaiset laitevalmistajat kehottavat sydänsairausta sairastavia käymään keskustelua laitteen käytöstä hoitavan lääkärin kanssa. Näin arvelevat sulkevansa pois oman vastuunsa, uskoisin. En tunne laitteiden teknisiä ominaisuuksia, mutta en näe mitään syytä epäillä, että rannekkeet olisivat vähemmän luotettava tai haitallisia sepelvaltimotautia sairastavilla kuin terveillä. Samanlaista suuntaa-antavaa tietoa saamme niistä kaikki.

12/01/2017

Annukka Alapappila

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi