Hyppää sisältöön

Onko ehdoton kielto AK Eliquis -lääkkeen kanssa käytetty serrapeptaasi? En osannut hoidon alussa ajatella, että käyttö olisi ongelmallista ja fibromyalgian, verenpaineen aiheuttaman korvahuminan, korkean paineen (3 lääkettä, micardis + 80, Zanidip 20 ja Bisoprolol) ja päänsärynkin vuoksi käytin tätä serraa huomaten selkeää apua vaivoihin, nivelkipuihin, pään raskauteen ja hermosärkyyn. Käytin niitä samanaikaisesti useita kuukausia ja nyt kun serra on loppunut ja vaivat pahentuneet aloin lukemaan asiasta lisää. Koska serra poistaa tätä kuollutta fibriinikudosta, tarkoittaako se sitä, ettei minkäänlainen verenvuodon hyytymistekijä toimi, vai voisiko tämä haitta olla pienempi, vain kuollutta solukkoa tuhoavaa? En huomannut mitään haittoja, vaan enemmän etua tästä serrapeptaasin käytöstä samanaikaisesti. Eli uskaltaisinko jatkaa nivelrikkokivun sietämättömyyden vuoksi?

18/04/2018

Leila

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.4.2018
Päivitetty 4.6.2018

Serrapeptaasi eli serratiopeptidaasi on enterobakteerien sukuun kuuluvan Serratia marcescens -bakteerin tuottama proteiineja hajottava entsyymi. Saksalainen lääkäri Hans Nieper (1928-1998) toi valmisteen markkinoille ”ihme-entsyyminä”, ja sen mainostetaan ”pilkkovan sairasta ja kuollutta kudosta, mutta ei tervettä tai elävää kudosta”. Sitä suositellaan monenlaisen vaivan hoitoon. Valmisteesta ei ole tehty varsinaisia lääketieteellisiä tutkimuksia, eikä sen tehoa ole tutkittu tieteellisesti.

Valmistetta ei suositella henkilöille, jotka käyttävät veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkettä. Eliquis® -lääke on antikoagulantti, eli veren hyytymistä hidastava lääke. Serrapeptaasia ei siis saa käyttää yhdessä tämän valmisteen kanssa.

Muutoinkin sydänlääkkeitä käyttävien potilaiden kannattaa noudattaa erityistä kriittisyyttä luontaistuotteiden käytössä, sillä useimpien näiden valmisteiden vaikutuksesta sydänlääkkeisiin ei ole riittävästi tietoa.  

27/04/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset