Hyppää sisältöön

Flimmeri ja kävelylenkki.
Olen monisairas nainen ja laiska, lähes 0-liikkuja. Minulla on flimmeri, astma, verenpainetauti ja uniapnea. Lääkitykseni on: Eliquis, Spirinolactone, Emconcor, Emgesan, Losartrix, Seretide Evohaler, Spiriva Respimat, Singulair ja Dymista.Cpap uniapneaan. Cpap on loistokapistus – unenlaatuni parani merkittävästi, sitä on helppo suositella!
Lopulta kysymykseeni. Liukkauden loputtua olen vihdoin uskaltautunut aamuisin n. 20 min kävelylenkille. Mittaan verenpaineeni ennen ja jälkeen lenkin. Ennen lenkkiä  RR on ~ 123/57 ja pulssi 60-72 ja välittömästi lenkin jälkeen ~135/58 ja pulssi ~84 ja FA. Onko tämä lyhytkestoinen kävelylenkkini rasitus sydänreppanalleni? Voinko turvallisesti jatkaa kävelyä? Noin tunnin kuluttua lenkistä, uusi mittaus osoittaa, että tilanne on rauhoittunut sinusrytmiin. Vielä mikä on mielestänne minunlaiselleni sohvaperunalle passeli pulssi lenkin jälkeen, onko esim. 90-95 ok.
Kiitos vastauksestanne.

 

22/04/2018

Matami 74v

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.4.2018
Päivitetty 4.6.2018

Hienoa, että kysyjä on aloittanut liikuntaharrastuksen! Aamuinen lyhytkin kävelylenkki on mainio tapa.

Kysymyksessä kuvaillut verenpaine- ja sykelukemat ovat varsin sopivia. Tekstissä annetaan ymmärtää, että sydämen rytmi olisi sinusrytmi (normaali) ennen lenkkiä ja tunnin kuluttua lenkistä, mutta välittömästi lenkin jälkeen olisi eteisvärinä koska syke on vähän korkeampi ja mittari ilmoittaa eteisvärinää. Onko kysyjällä siis ajoittainen eteisvärinä, eli rytmihäiriö ei ole vallitsevasti eli pysyvästi päällä? Aistiiko kysyjä eteisvärinäkohtaukset, vai onko kyseessä pelkästään verenpainemittarin diagnoosi?

Oli kyseessä sitten ajoittainen tai pysyvä eteisvärinä, liikuntaa saa jatkaa, sillä sykelukemat eivät ole mitenkään liian korkeita. Myös verenpaineluvut ovat hyviä. Rasituksen aikainen syke saa hyvin nousta toiselle sadalle. Sykkeen tarkkailu ei kuitenkaan ole tarpeellista. Pääasia on että liikunta tuntuu hyvältä!

27/04/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset