Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Suolan sitoutuminen elimistöön

Kuinka kauan suola sitoutuu elimistöön, jos sitä saa päivässä yli 5 grammaa?

23/06/2021

Nimim. Leikkeleet, leipä, chipsit, liharuuat maistuu...

Vastaus

Jenna Rahkola, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija Katri Salo, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 23.6.2021

Suoraa vastausta kysymykseen siitä, miten kauan suola sitoutuu/varastoituu elimistöön, on vaikea antaa.

Ruokasuola eli natriumkloridi (NaCl) on yhdiste, joka koostuu natrium- ja kloridi-ioneista. Ne kuuluvat ihmiselimistön pääasiallisiin elektrolyytteihin. Esimerkiksi natriumionien tehtäviin kuuluu hermo- ja lihasimpulssien kulkuun osallistuminen. Natriumilla on kuitenkin tutkittu olevan terveydelle haitallisia vaikutuksia liiallisissa määrin nautittuna.

Molemmat suolan ionit imeytyvät ruoansulatuskanavasta elimistöön. Elimistössä natriumia varastoituu pääosin solunulkoiseen nesteeseen, kuten veren plasmaan, mutta myös solujen sisään, luihin ja sidekudokseen sekä ihoon ja lihaksiin. Elimistön natrium on vahvasti kytköksissä myös nestetasapainoon. Elimistö tarkkailee natriumpitoisuuttaan ja nestetasapainoaan tarkasti, ja vastaa erilaisilla säätelyjärjestelmillä niiden muutoksiin, sillä natriumin pitoisuus elimistössä on pidettävä hyvin tiukoissa rajoissa normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Natriumia erittyy pois elimistöstä pääosin virtsan mukana. Elimistö lisää natriumin eritystä virtsaan, kun natriumin pitoisuus elimistössä kasvaa yli tarpeen. Terveillä ihmisillä ylimääräinen suola poistuu yleensä tehokkaasti elimistöstä. On kuitenkin hankala sanoa tarkkaan, kuinka kauan tämä ylimääräinen suola/natrium elimistössä viipyy, varsinkin, kun erityksen säätelyyn vaikuttaa muitakin tekijöitä kuin vain suolan saanti ravinnosta, mutta on arvioitu, että noin 90 % ravinnosta saadusta natriumista erittyy vuorokauden aikana virtsaan.

Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että yli 5 gramman päivittäinen suolan saanti voi nostaa verenpainetta, ja runsas saanti on yhdistetty myös suurempaan riskiin sydän- ja verisuonisairauksille. Tähän siis perustuu suomalaistenkin ravitsemussuositusten suositus suolan saannin enimmäismäärälle. Riittäväksi kehon natriumtasapainoa ylläpitäväksi määräksi on arvioitu noin 0,6 grammaa natriumkloridia vuorokaudessa. Liikunnan ja lämpötilan ottaessa huomioon vähimmäissaanti on noin 1,5 grammaa natriumkloridia vuorokaudessa.

23/06/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi