Hyppää sisältöön

Olen 27-vuotias perusterve mies. Ongelmana ovat lisälyöntien ohella tiheälyöntisyyskohtaukset, jotka oletetaan olevan SVT-tyyppisiä. Lisälyönnit ja bigeminia tallentuivat holter-nauhoitukseen, varsinaiset tykytyskohtaukset eivät. Ultrauksessa todettiin, että sydän on rakenteellisesti terve. Lepo-ekg on otettu lukuisia kertoja ja tähänkin on yleensä tarttunut yksittäisiä lisälyöntejä. Lääkärin mukaan muita tutkimuksia ei tarvita, koska rytmihäiriöissä ei ole vakavia piirteitä eivätkä ne ole aiheuttaneet esim. tajunnan menetystä tms. Minullekin näistä riittää tieto niiden vaarattomuudesta.

Haluaisin kuitenkin kysyä näistä tiheälyöntisyyskohtauksista hieman tarkemmin. Saan toisinaan selkeän SVT-kaavan mukaisen tykytyskohtauksen, jossa nopea ja tasainen rytmi lähtee päälle yhtäkkisesti ja loppuu yhtäkkisesti. Toisinaan kuitenkin tämänkaltaiseen kohtaukseen liittyy muljateluja tai voimakkampia lyöntejä. Ko. kohtaus tuntuu siltä, kuin lisäyönnistä jäisi lyhyt tykytyskohtaus päälle, jossa nopean tykytyksen välissä tai ”päällä” tuntuu aika ajoin voimakkaampi lyönti (ikään kuin lisälyönnin aikana, taukoa tosin ei ehdi aistia). Kohtaus myös loppuu tällaiseen kovempaan lyöntiin, ja tuo viimeinen ”voimakkaampi lyönti” ikään kuin palauttaa rytmin takaisin normaaliin. Kohtaus kestää yleensä ehkäpä 5-30 sekuntia.

Voiko em. kuvatussa olla kyse SVT-kohtauksesta vai tuleeko tuossa lisälyöntejä jotenkin peräkkäin? Tarvitseeko tuosta sen kummemmin huolestua, kun se ei oheisoireitakaan aiheuta?

18/09/2016

m27

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 19.9.2016
Päivitetty 4.6.2018

Supraventrikulaarinen takykardia (SVT) käynnistyy lisälyönnistä sydämessä, jossa on SVT:n mahdollistava sähköinen rakenne, joten sekä lisälyöntien että SVT:n esiintymisessä samalla henkilöllä ei ole mitään ihmeteltävää. Tyypillinen SVT-kohtaus on helposti tunnistettavissa, kuten kysymyksessä esitetään. Lisälyöntejä voi esiintyä yksittäin tai ryppäinä monella eri tavalla, joiden tarkka tunnistaminen oireiden perusteella on vaikeaa. Se ei myöskään ole tärkeää, koska lisälyönnit terveessä sydämessä ovat vaarattomia tarkasta esiintymistavasta riippumatta. Kysyjän SVT:lle ei tarvitse tehdä mitään, kun varmaankin on selvitetty, ettei ole varhaisaktivaatiota (pre-eksitaatio, delta-aalto EKG:ssa) eikä kohtauksista aiheudu vaaraa eikä kohtuutonta haittaa. Sama koskee lisälyöntejä, kunhan niitä ei ole hyvin suurta määrää (yli 10 000 – 15 000 vuorokaudessa) eivätkä niidenkään aiheuttamat oireet ole vaikeita.

19/09/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset