Hyppää sisältöön

Hr. Syvänne tai joku muu sydän- ja verisuonitautien lääkäri!
Halusin kysyä, että mistä johtuu sellainen sydämen rytmihäiriö (luulisin, että svt – supraventrikulaarinen takykardia.Ainakin oireet ja tuntomerkit viittaa siihen), että kun viime aikoina ihan lepotilassa esiintyy tällaista nopealyöntisyyttä? Viimeksi eilen illalla. Nopealyöntisyys kesti n. 2,5 tuntia. Sitten jotenkin rauhoittui ja palasi normaaiin rytmiin.Ennen eilistä ilmeni edellisen kerran viime vuoden joulukuun alussa. Kesti myös pitkään – n.2 tuntia. Taas meni itsestään pois.
Olen 39v mies.Treenaan muuten kuntosalilla kolmesti viikossa, nostan painavia tankoja ja käsipainoja sekä hölkkään joka sunnuntaina n. 3 kilometriä.Treenailun aikana tuntuu olo aivan hyvältä ja treenin jälkeenkin vointi on erinomainen. Mutta aika ajoin lepotilanteessa alkaa tykytyskohtaus. Löi eilen n.100 lyöntiä minuutissa. Ei huimaa, mutta olo on tykytyksen aikana sellainen heikko ja epämiellyttävä.
Tosiaan tämä ongelma alkoi ensimmäisen kerran jo vuosia sitten – olin silloin 18v. En ole tarkempiin tutkimuksiin lähtenyt. Muuten yleiskunto ja kestävyys kohonnut hyvin ja voimiakin tullut merkittävästi lisää salilla. Mutta sitten yhtäkkiä tällaista nopealyöntisyyttä esiintyy.
Kiitos.

27/01/2017

Al

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kuvauksen perusteella (nopeasti alkava ja päättyvä sydämen tiheälyöntisyys) kyseessä on todennäköisesti eteisperäinen rytmihäiriö. Kyseessä voi olla ylimääräisestä eteisen sähkötyspisteestä lähtevä eteistakykardia, ylimääräiseen johtorataan perustuva kiertoaktivaatiotakykardia (käytetään nimitystä SVT), eteislepatus tai eteisvärinä. Kolme ensin mainittua ovat lyönniltään tasaisia, viimeinen selvästi epätasainen rytmi. Täsmällisen diagnoosin saa vain nauhoittamalla rytmiä tykytyksen aikana. Jos tykytys kestää tunteja, kannattaa yrittää hakautua lähimpään päivystykseen EKG:tä varten. Lisäksi kannattanee tehdä vuorokauden tai kahden mittainen Holter-nauhoitus eli sydämen rytmin pitkäaikaisrekisteröinti. Jos kohtauksia on usein, pohditaan sitten lopullisen diagnoosin perusteella hoitomahdollisuuksia.

07/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi