Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydämen vajaatoiminta / Sydämen vajaatoiminnan hoidosta

Eteisvärinä. Lääkitys Losasartan 50 mg 1, Emconcor 5 mg, 2 marevan, tyrogsiini. Ahdistaa, vettä ja verinestettä keuloissa furesis 20 mg 2. Voinko olla huoletta, että sydämenvajaatoiminta ei pahene? Kesäk.alusta nesteenpoisto. Väsymys lisääntynyt huomattavasti.

15/09/2017

Vanharouva

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen vajaatoiminta on krooninen sairaus, jonka taudinkulkuun kuuluvat ajoittaiset pahenemisvaiheet. Tällaisissa tilanteissa lääkitystä täytyy aina tarkastella uudelleen. Kun tilanne on tasapainoinen, hyvää jaksoa saattaa taudista riippuen jatkua vuosiakin. Tavallisimmat syyt sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaiheille ovat runsas suolan ja nesteiden käyttö, lääkkeen unohtaminen, tai tulehduskipulääkkeiden (kuten Burana®, Ketorin®) käyttö. Siksi yksi sydämen vajaatoimintapotilaan tärkeistä hoitokeinoista on hyvä omahoito.

Kysyjän mainitsemat lääkkeet ovat tavallisia sydämen vajaatoiminnassa. Losartaani-lääkitys muodostaa perustan, jolla on myös ennusteellista vaikutusta. Emconcor® (beetasalpaaja) hoitaa ja ehkäisee rytmihäiriöitä, ja Marevan® ehkäisee aivoverenkiertohäiriöitä jos taustalla on eteisvärinä tai vaikea sydämen pumppauskyvyn heikkous. Furesis® vaikuttaa munuaisiin ja sen tehtävä on poistaa nestettä. Tämän lääkkeen annosta on tapana vaihdella sen mukaan, onko vajaatoiminnan tilanne tasaisessa vaiheessa vai onko kyse pahenemisvaiheesta. Kysyjän mainitsema annos on aika pieni, joten jos nestettä kertyy tämän lääkkeen annosta nostettaneen jatkossa.

Mainittu oire, väsymys, on varsin yleistä. Se voi liittyä sydämen vajaatoimintaan, mutta myös moniin muihin tekijöihin. Kysyjällä näyttää lääkityksen perusteella olevan myös kilpirauhasen vajaatoiminta (Thyroxin®-lääkitys). Joskus sydämen vajaatoiminnan pahenemiseen liittyen myös kilpirauhashormonin tarve saattaa vähän muuttua.

Jos vointi ei ole toivottu, kannattaa käydä terveyskeskuksessa tarkistuttamassa lääkityksen tilanne. 

22/09/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi