Hyppää sisältöön

Mieheni sai kesällä 2016 kardiogeenisen shokin ja tilanne oli kriittinen. Leikattiin heti Meilahdessa ja leikkaus onnistui hyvin. 07.07 akuuttinalaseinäinfarkti, papillaarilihaksen ruptuura ja vapaa mitraalivuoto sekä kardiogeeninen shokki. Päivystyksenä 3 sepelvaltimoiden ohitusleikkauslaskimosiirteillä ja mitraaliläpän tilalle mekaaninen tekoläppä. Tammikuussa viimeisin tarkastus. Alhainen verenpainen 100/55 ja syke alle 50. Kolestroli 3.3, HDL 1.08, Tg 1.01 ja LDL 1.9. Ejektiofraktio tasoa 40%. Oikea puoli sydämestä ok, vasen eteinen 54 mm. Ei nesteitä eikä muuta. Jaksaa aamupäivät hyvin, iltapäivisin todella väsynyt ja ikävää päänsärkyä. Lääkitys Bisoprol 2,5 mg, Cardace 3,75 mg, Cordarone 200 mg, Disperin 100 mg ja Marevan 5 mg mittautulosten mukaan, simvastatin 20 mg, on vahingossa syönyt 40 mg kun lääkäri on  kirjoittanut.  Annos mielestäni liian suuri. Nämä tiedot tässä. Työnteko on hänelle liian raskasta. Olisiko aihetta hakea eläkettä? Hän on 58-vuotias. Ei ylipainoa. Urheilijatausta. Ei nykyään harrasta liikuntaa, lukuunottamatta kävelyä milloin jalat menee helposti hiilihapoille. Nyt olisi lähdössä etelään golfaamaan, mielipiteitä. Onko lääkitys oikea? Siitä mielestäni tulee pahoinvointia. Vuositarkastus vasta heinäkuussa. 

11/04/2017

Kardiogeeninen shokki

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 17.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä lueteltu lääkitys on varsin tavallinen potilaalle, jolla on sepelvaltimotauti, mekaaninen tekoläppä ja ilmeisesti rytmihäiriötaipumus. Jälkimmäistä hoidetaan Cordarone-lääkkeellä (amiodaroni). Kysymyksessä ei kerrota, onko lääke määrätty eteisperäisten vaiko kammioperäisten rytmihäiriöiden estohoidoksi. Ultraäänitutkimuksessa mainittu vasemman eteisen koko (54 mm eli selvästi kookas) viittaa ainakin eteisvärinätaipumukseen. Cordarone-lääkkeellä on sen sisältämän jodin vuoksi useita muihin elimiin kohdistuvia haittavaikutuksia, ja seurantaan kuuluukin säännölliset kilpirauhasen toimintakokeet, maksakokeet jne. Lisäksi, koska käytössä on kaksi veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkettä (Disperin ja Marevan), kannattaa samassa yhteydessä mitata veren hemoglobiini anemian poissulkemiseksi.

Lääkeannokset eivät ole poikkeuksellisen suuria, melkeinpä päinvastoin. Kolesterolilääke simvastatiinin annos on ollut 40 mg, vaikka ilmeisesti aiemmin oli suunniteltu annokseksi puolta pienempää. Kuitenkin LDL–kolesterolin tulos oli kontrollissa 1,9 mmol/l. Kun tavoite on sepelvaltimotautipotilaalla alle 1,8 mmol/l, nykyinen annos (40 mg) ei ole liian suuri eikä pienempään annokseen ole syytä siirtyä.

Mainitut sairaudet, erityisesti sydämen vajaatoiminta, jota mainittu ejektiofraktioluku kuvaa, vaikuttavat suorituskykyä heikentävästi. Liikunta on oleellinen osa sydänpotilaan hoitoa, eli kuntoilu kuten golfin pelaaminen on suositeltavaa. Työkykyä arvioitaessa oleellinen tieto on tietysti ammatti. Vaikka on sydänsairauksia, fyysisesti kevyt työ kuten toimistotyö on yleensä mahdollista. Työkyvyn arvioiminen on kokonaisuus, jossa ratkaisujen tukena käytetään tutkimuksia kuten rasituskoetta. Jos vointi ei ole hyvä, voi aivan hyvin toivoa suunnitellun kontrollikäynnin aikaistamista, jolloin tulee mitattua alussa mainitut laboratoriokokeet, ja tarvittaessa voi käynnistää työkykyselvitykset.

17/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset