Sydänleikkaus ja rytmihäiriöt
Mies, jolla ennen ohitusleikkausta sanottiin itse sydämen olevan täysin kunnossa, mutta suonet tukossa. Ohitusleikkauksen (rintalastan kautta tehty) jälkeen sairaalassa ollessa sydämen rytmi heitteli nopeasta hitaaseen ja takaisin. Käytettiin ulkoista tahdistinta, jonka (hoitajan tekemän) säädön jälkeen mies ilmeisesti menetti tajuntansa, kaatui ja satutti itsensä.
Onko tavallista menettää tajuntansa kun tahdistinta on säädetty? Onko ”normaalia”, että ohitusleikkauksen jälkeen sydän, jonka muilta osin piti oleman terve, alkaa hyppiä epätahtiin? Ja mikä ero yleisesti ottaen on erilaisilla tahdistimilla?
05/07/2016
Tietoa kaipaava: tahdistin/ohitusleikkaus-asiassa
Vastaus
”Sydän täysin kunnossa” huolimatta vaikea-asteisesta sepelvaltimotaudista lienee tarkoittanut, että sydänlihas ei ollut infarktien vaurioittama ja arpinen, vaan sen pumppausvoima oli säilynyt hyvänä.
Tilapäiset rytmihäiriöt ovat hyvin tavallisia ohitus- ja muun sydänleikkauksen jälkeen. Erityisen paljon esiintyy eteisvärinää, mikä taipumus useinkaan ei jää pysyväksi. Yksityiskohtia tuntematta voisi arvailla, että kysymyksessä kuvatulla henkilöllä on ollut lisäksi taipumusta hidaslyöntisyyteen, mikä sellaisenaan tai eteisvärinän hoidon mahdollistamiseksi on vaatinut (tilapäistä?) tahdistinhoitoa. Tilapäiseksi tarkoitettuja tahdistimia on kahdenlaisia: hätätilanteessa välitön apu saadaan rintakehän päältä annettavilla tahdistusherätteilä (sähköiskuilla), mikä kuitenkin on kivuliasta, minkä vuoksi asennetaan yleensä kaulalaskimon kautta johdin oikeaan kammioon, ja kehon ulkopuolella oleva tahdistinlaite antaa tarvittavat herätteet kivuttomasti. Tämäkin soveltuu vain muutaman päivän hoitoon, ja jos tahdistustarpeen aiheuttava vika ei korjaannu, asennetaan pysyvä tahdistin, jonka johdin tai johtimet jäävät kehoon pysyvästi, ja itse laite upotetaan ihon alle solisalaan.
Onko mainittu pyörtyminen johtunut tahdistimen toimintahäiriöstä, on annettujen tietojen perusteella mahdotonta arvailla.
08/07/2016
Mikko Syvänne