Hyppää sisältöön

Rintakivut tulevat levossa tai pitkäkestoisessa liikunnassa. Olen sairastunut työssä. Diagnoosit,: allerginen nuha, orgaaninen pölyallergia ja toistuvan ärsytyksen aiheuttama astma. Nämä ovat ammattitauteja. Lisäksi uniapnea. Kipuoireet alkoivat ensimmäiseksi orgaanisen pölyallergian aiheuttaman kuumeilun aikana, jolloin kuume nousi noin 38–39 asteeseen ja kestoltaan kuume tällä tasolla oli noin alle puolivuorokautta. Koska diagnoosit ovat työperäisiä on minua tutkittu paljon. Yksi tutkimus oli spiroergometria jolla mitattiin minun fyysistä kuntoa. Selvästi alentunuthan kunto oli. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin ekg – käyrästä st-tason laskua ja sen vuoksi tuli lähete sepelvaltimotutkimuksiin. Sepelvaltimoissa ei kuitenkaan ollut löydöksiä. Oma havaintoni vielä on lievät asentoriippuvaiset veren spo2-tason laskut levossa tai unessa. Öisin alle 90% ja valvella 91%—93%. Lisäksi keuhkoissani on tilavuusrestriktio. Mittauksissa restriktio on vaihdellut 73%–77%. Verenpainetta minulle ilmaantui samanaikaisesti työssäsairastumisen kanssa. Verenpainelääkitys Losartrix 100 ja Ormox 10. Lisäksi omatoimisesti Primaspan 250 pitää verenpaineen aisoissa. Kysymys on siis mistä etsiä syytä rintakivuille, joka ilmenee rasituksessa tai aamuöisin. Sepelvaltimoista kun ei löytynyt mitään. Minkäalan tohtorin vastaanotolle minun tulisi hakeutua. Ammattitaudit alkoivat 2009 eli oireilua nyt 5,5 vuotta ja rintakipuillut vuodesta 2013 asti.

06/07/2016

kipuileva

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 8.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kaksi tärkeää asiaa: Kysyjä mainitse uniapnean mutta ei mitään sen hoidosta. Koska esiintyy unenaikaisia happitason laskuja, täytyy olettaa, että uniapnea ei ole hoidossa tai hoito ei kunnolla toimi. Sopiva ylipainehoito (CPAP) tai muu uniapnean hoito on ehdottoman tarpeellinen. Tämä on keuhkosairauksien erikoislääkärin alaa. Toiseksi asetyylisalisyylihappo (Primaspan) ei vaikuta verenpaineeseen, eikä kysymyksessä muutenkaan ilmene mitään, mikä tekisi tämän lääkkeen käytön aiheelliseksi.

Rintakivuille on monia ei-sydänperäisiä syitä. Avoimet sepelvaltimot eivät kuitenkaan täysin sulje pois rintakipujen sydänperäisyyttä. Paitsi eräitä rakennevikoja, rintakivut voivat johtua ns. pienten suonten taudista eli sydänlihaksen verenkierron säätelyhäiriöstä. Ormox-lääkitys viittaisi siihen, että tällaista on epäiltykin. Pienten suonten taudin diagnoosille ei ole yksiseliltteistä testiä, ja avainasemassa on oireiden tarkka läpikäynti asiaan perehtyneen lääkärin kanssa, mitä usein joudutaan täydentämään lääkekokeiluilla. Tämä on kardiologin alaa.

08/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset