Hyppää sisältöön

Kysyisin mitraaliläpän vuodosta ja vajaatoiminnan aaltoilusta. Minulla on sydänsarkoidoosi nyt sammuneessa vaiheessa ja iskevä tahdistin. Rytmihäiriöt on nyt hanskassa ja tahdistinkontrollissa kaikki ok. Mutta miksikähän mitraaliläppä on alkanut vuotaa mitättömästä keskivaikeaan? Vajaatoiminta-arvo oli taas kohonnut 240 840 neljässä kuukaudessa. Ennen tahdistinasennusta arvo oli 1800. Verenpainetta seuraan kortisonilaman takia säännöllisesti – paineet n 100/70 eli ei korkeat. Sepelvaltimotautia ei ole. Vasen kammio arpeutunut sarkoidoosista. Miksi vajaatoiminta-arvo soutaa ja huopa?.Miten yleensä tämä bnp-arvo kuvaa vajaatoimintaa, millä perusteella? Mikä mitraaliläppää kuormittaa? Ef oli tahdistinvaihdon jälkeen lähes 50, nyt taas painunut alle 40. Sama lääkäri tutki, ei kyse mittauskäsialasta.

08/09/2016

Pumpun kunto kumma tapaus

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.9.2016
Päivitetty 4.6.2018

Tuossa tilanteessa hiippa- eli mitraaliläpän vuodon kehittyminen johtuu todennäköisesti mainitusta sydänlihaksen arpeutumisesta. Jos hiippaläpän tukirakenteiden kiinnityskohdassa tai sen lähellä on arpea, läppä ei sulkeudu normaalisti vaan alkaa vuotaa. Toinen mahdollisuus on vasemman kammion yleinen laajeneminen, jolloin myös läppärengas venyttyy eikä sinänsä normaali läppä riitä sulkemaan läppäaukkoa.

BNP-laboratiorioarvo kuvastaa sydämen kuormittuneisuutta, johon vaikuttavat paitsi sydämen tila myös nestetasapaino ja muut sydämenulkoiset verenkiertotekijät. Arvon vaihtelu jossain määrin mitttauskerrasta toiseen on odotettavissa, eikä yksittäisistä muutoksiin voi paljoa perustaa. Jos arvo on useammalla mittauskerralla johdonmukaisesti nouseva, tämä on muiden seikkojen (kuten oireiden) ohella yksi viite kokonaistilanteen huononemisesta.

09/09/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset