Hyppää sisältöön

Hei,

Olen aktiiviliikkuja päälajinani juoksu. Liikuntaa tulee harrastettua n. 7 h viikossa, mutta lepoa en ole laiminlyönyt.
Noin kuukausi sitten kilpailukauden alettua huomasin, että sykkeeni kohosivat yllättäen harjoitellessa jopa 20 pykälää korkeammalle kuin aiemmin vastaavassa rasituksessa. Leposykkeenikin nousi n. 10 pykälää. Muuten oloni on mitä mainioin. Liikuntatieteiden erikoislääkäri ei osannut sanoa mistä tämä johtuisi. Ylikunto ei tunnu todennäköiseltä, sillä muita oireita ei ole. Ortostaattinen koe normaali, eli erotus maakuulta seisomaan noustessa on 8-12 lyöntiä aamuisin. Leposykkeeni on n. 60 ja nyt vaikka olen ollut levossa, on se nousemaan päin. Lääkärin kehotuksesta otin sykemittauksen nukkuessani ja tuolloin se laski alle kuudenkymmenen eli minulle normaalilukemiin.

Kysyisinkin, voiko tällainen olla sydänperäistä? Vai voiko olla, että jännitys kilpailuista nostaa sykettä näin kokonaisvaltaisesti? Voivatko sykkeet muuttua ilman syytä tai vaaraa? En keksi muita saman aikaisia tapahtumia, kuin allergiakauden alkaminen (otan yhden antihistamiinin päivässä) ja erittäin stressaavan tilanteen töissä. Kolmen viikon kevennetty harjoittelu ei ole laskenut sykkeitä, päinvastoin. Olen kovin masentunut tästä, mieli vetää lenkkipoluille, mutta pelkään tekeväni itselleni halla..

Kiitos avusta!

11/06/2015

huolestunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 12.6.2015
Päivitetty 4.6.2018

Aktiivinen pulssin tarkkailu tuo esiin ongelmia, joista ei muuten olisi tiedetty mitään. Kysymys kuuluu enemmän liikuntalääketieteen alaan. ”Ylikunto” eli uupumustila tulee mieleen, mutta on suljettu pois, kun alan lääkäri niin katsoo. Kun leposyke on normaali ja liikunta tuntuu hyvältä, en näe syytä mihinkään rajoituksiin. Yleissairaudet kuten anemia ja tulehdukset on varmaan verikokein suljettu pois.

12/06/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset