Tarvitaanko pallolaajennuksen jälkeen nitro-lääkitystä?
Olen 54 v. mies. Sain huhtikuussa 2017 sydäninfarktin, vahva sukurasite. Diagnoosi I21.41. LCX:n haara tukossa, iso LM-haara proks hyvä, distaalisesti ennen haarautumista stenoosi ja LAD:ssa merkittävä B-osan stenoosi. Tulos hyvä. Lääkityksenä Brilique 90 mg 1 x 2 12 kk, Primaspan 100 mg x 1 pysyvänä, Lescol 80 mg x 1, Bisoprolol 2,5 mg 1 x 2. Nyt diagnoosia on muutettu, oli vähän aikaa I25.1 ja nyt on I25.
Itse kysymykseen. Kävin sairaalareissun jälkeen omalla terveyskeskuslääkärillä, mihin suositeltiin tilaamaan aika n. 2 kk infarktin jälkeen. Kysyin lääkäriltä nitroja, johon hän sanoi että en tarvitse niitä. Mikä mahtaa olla syynä?
30/09/2017
Nitrot
Vastaus
Kaikille sairauksille on olemassa oma diagnoosinumeronsa. Numero I21.41 tarkoittaa tietyntyyppistä sydäninfarktia, tilannetta kun potilas on sairastunut akuutisti eli äkillisesti. I25 tarkoittaa kroonista sepelvaltimotautia, eli pitkäaikaistilannetta. I25.1. on käytännössä sama asia. Kysyjä kertoo sairastaneensa sydäninfarktin, joten alkuvaiheessa tilanne oli ensimmäisen diagnoosinumeron kaltainen. Nyt sairaus on tasapainoisessa kroonisessa vaiheessa.
Kysyjälle on ilmeisimmin tehty sepelvaltimon pallolaajennustoimenpide. Vaikka kysymyksessä ei sitä varsinaisesti sanotakaan, lause ”tulos hyvä” viittaa siihen että toimenpide on tehty. Terveyskeskuslääkäri on tuumannut, ettei nitroja tarvittaisi, koska suoni on avattu. Sepelvaltimotauti on kuitenkin krooninen sairaus, kuten diagnoosinumerokin jo kertoo, ja kaikilla sepelvaltimotautipotilailla tulisi olla ns. kohtausnitroja saatavilla. Tämä siltä varalta, että akuutti verisuonitukos syntyy suonistossa johonkin toiseen paikkaan, kuin jo hoidettuun kohtaan. Hyvällä omahoidolla ja säännöllisellä lääkityksellä pyrimme tietysti ehkäisemään, ettei uutta sydäninfarktia enää syntyisi.
23/10/2017
Anna-Mari Hekkala