Hyppää sisältöön

Onko tiheästä/nopeasta sydämen sykkeestä ihmiselle haittaa? Lepopulssini vaihtelee 60-90 välillä, muttei koskaan yli sadan, paitsi treenatessa. Sykkeeni on illalla yleensä matalimmillaan n. 60-70krt min. Noustessa makuulta seisaalteen, sykkeeni pompsahtaa ja sitten pian taas laskee. Kuntoni ei ole mitenkään erikoisen hyvä, yritän sitä pikkuhiljaa parantaa. Mikä olisi ylipainoiselle naiselle paras liikuntamuoto, jolla pikkuhiljaa parantaa huonoa, fyysistä kuntoa? Kiitos vastauksestasi.

28/10/2016

Hilppa

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 28.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Nopeasta sykkeestä ei suoranaisesti ole haittaa paitsi rytmihäiriöissä, joissa vallitseva syke ylittää pitkiä aikoja taajuuden 110/min, jolloin uhkaa sydämen pumpputoiminnan väsähtäminen.

Kysyjän syke on itse asiassa normaali. Myös sykkeen kiihtyminen pystyyn noustessa on normaalia ja välttämätön osa verenkierron heijastetta, jonka ansiosta emme pyörry joka kerran pystyyn noustessa.

Hyvä fyysinen kunto ennustaa vahvasti vähäistä verisuonisairauksien vaaraa, ja hidas leposyke korreloi hyvään kuntoon. Yksilötasolla vaihtelu on kuitenkin suurta, ja leposyke on liian karkea menetelmä kunnon arviointiin. Voi toki mennä kuntotestiin, mutta hyvin pärjää myös tiedolla, hengästyykö ja väsähtääkö ripeässä kävelyssä, ylämäessä tai muutaman kerroksen porrasnousussa.

Terveyttä edistävää liikuntaa on monenlaista kunkin mieltymysten ja taipumusten mukaan. Avainsana on säännöllisyys.

28/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset