Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / Ultraäänitutkimuksen tulkintaa rytmihäiriöpotilaalla

Hei
Rytmihäiriöt alkoivat minulla kaksi vuotta sitten kun juoksin junaan kipeänä. Junassa huomasin, että sain hengitettyä juuri ja juuri, henkeä ahdisti valtavasti. Yöllä sitten sain elämäni ensimmäiset sydämen tykytykset. 

Tämän jälkeen menin tutkimuksiin. Lepo-Ekg normaali ja verikokeet normaalit paitsi P-crp jatkuvasti yli 10 jo kahden vuoden ajan. Myös rasitus-ekg otetttiin, mutta juuri silloin en saanut tykytyksiä. Nyt keväällä otettiin sydämen ultra ja tästä on kysyttävää: 

1) kammio supistuu synkronosesti ja vireästi, supistuminen jopa hyperkineettistä. Mitä tarkoitetaan hyperkineettisellä supistumisella?

2) Keuhkolaskimon virtauskuvaaja iänmukaisesti diastolispainotteinen. Mitä tämä tarkoittaa?

3) Trikusdaaliläpässä pieni fysiologinen vuoto. Vuotonopeus 2.4 m/s, painegradientti 23 mmHg ja oikean kammio painearvio 33 mmHg. Mitä tämä tarkoittaa?

Ja vielä viimeinen kysymys, mitä teen kun kärsin edelleen rytmihäiriöistä rasituksen aikana? Jos kuvaisilin rytmihäiriötunnetta, niin se tuntuu heti kun lopetan juoksun. Tuntuu siltä, että joka toisen lyönnin jälkeen tulee lisälyönti ja tämä jatkuu maksimissaan 2 minuuttia, yleensä minuutin verran. Todella pelottava ja inhottava tunne. 

Kiitos!

14/04/2017

NuoriMies

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 18.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen ultraäänitutkimuksen lausunnossa luetellaan termejä ja lukuarvoja, joita potilaan ei ole tarkoituskaan ymmärtää. Lausunnon lopussa pitäisi olla selkokielinen yhteenveto-osio, jossa kerrotaan mitä tutkimuksessa löytyi. Luetellut numerot on tarkoitettu muille vastaavia tutkimuksia tekeville lääkäreille, lähinnä mahdollista myöhempää vertailua varten.

Hyperkineettinen supistuminen tarkoittaa sitä, että sydän supistelee hyvin vireästi. Kyse ei ole haitallisesta tai poikkeuksellisesta ilmiöstä, vaan termi kuvaa terveen sydämen supistumista. Keuhkolaskimot ovat suonia, joita pitkin veri virtaa keuhkoista sydämeen. Virtauksessa nähdään kaksi osaa, joista diastolinen osa on jälkimmäinen. Trikuspidaaliläppä on sydämen oikealla puolella eteisen ja kammion välissä sijaitseva läppä, jossa kaikilla on nähtävissä pieni vuoto. Tämä on normaalia, siksi termi ”fysiologinen”. Edellä mainitut löydökset ovat kaikki normaaleja.

Lisälyönnit ovatkin yleensä ns. terveen sydämen rytmihäiriöitä. Vaikka ne eivät olisikaan vaarallisia, ne voivat aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia. Kysyjä kertoo, että tuntemuksia tulee rasituksessa, mutta toisaalta jatkaa, että niitä ilmenee lähinnä heti rasituksen päätyttyä. Nämä ovat kardiologille kaksi eri asiaa. On hyvä, ettei rytmihäiriöitä ilmaantunut rasituskokeessa, se on yleensä merkki häiriön hyvänlaatuisuudesta. Tarvittaessa asiaa voi vielä selvittää EKG:n pitkäaikaisnauhoituksella eli Holter-rekisteröinnillä, jolloin rytmihäiriön voi helpommin saada provosoitua eli aiheutettua.

18/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi