Vajaatoiminnan lääkitys
Tuorein lausunto: …perfuusiokuvauksen ja koronaariangiografian perusteella palautumaton liikehäiriö ja alentunut syst.toiminta. Vasemmalla puolella krooninen eteisvärinä, myös oikealla puolella uä-tutkimuksessa nähty vajaatoimintaa.
Kotimittauksissa aamulla ennen lääkkeitä maatessa paineet120-130/80+-90+, syke 80+.
Lääkitys: aamulla 2,5mg Ramipril + Eliquis+Tamsumin, illalla 25mg Carvedolil +Eliquis.
Kysyksiä:
– voisiko puoli Ramiprilliä ja puoli Carvedoliliä ottaa yhtaikaa aamuin ja illoin?
Viimepäivinä olo kohentunut, hengästyminen ja väsymys vähentynyt, paineet ja syke hieman alentuneet, elintavoissa ei muutoksia.
– Voiko vajaatoiminta helpottua/parantua?
– Onko Caedolil ja Bisprolol yhdenvertaisia ja suoraan vaihtokelpoisia?
01/06/2015
78v utelias mies
Vastaus
Kysyjällä on kiitettävästi käytössä kaksi sydämen vajaatoiminnan peruslääkettä: ACE:n estäjä (Ramipril) ja beetasalpaaja (Carvedilol). Nämä lääkkeet helpottavat vajaatoiminnan oireita, kuten näyttää käyneenkin. Vielä tärkeämpää on, että ne vaikuttavat taudinkulkuun eli ovat niin sanottuja ennustetta parantavia lääkkeitä. Siten vastaus keskimmäiseen kysymykseen on: Sydämen vajaatoiminta on krooninen sairaus, joka ei kokonaan parane, mutta tautia voidaan tehokkaasti hoitaa.
Vajaatoiminnan lääkitys on yksilöllistä räätälöintiä, jossa aloitetaan pienillä annoksilla ja vähitellen lisätään annokset sellaisiksi, että vointi on mahdollisimman hyvä ja että lääkkeistä saadaan paras mahdollinen pitkäaikaishyöty. Ilmoitettujen verenpaine- ja sykelukemien valossa sekä Ramipril- että Carvedilol-lääkkeissä näyttäisi olevan annoksen lisäämisen varaa. Muutokset on luonnollisesti tehtävä hoitavan lääkärin valvonnassa, ja niihin vaikuttavat myös eräiden verikokeiden (munuais- ja suola-arvot) tulokset.
Carvedilol ja Bisoprolol ovat molemmat beetasalpaajia. Carvedilolilla on myös verisuonia laajentavaa vaikutusta. Kumpi vain on käypä valinta vajaatoiminnan hoitoon, mutta ei ole hyödyllistä eikä suositeltavaa ilman erityistä syytä siirtyä valmisteesta toiseen.
07/06/2015
Mikko Syvänne