Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydämen vajaatoiminta / Vajaatoimintatahdistin

Todettu vajaatoiminta, asymetriaa jatkuvaa eteisvärinää jne. carvedilol + ramipril + furosemidi. ehdotin lääkärille, että olisiko vajaatoimintatahdistimesta apua heikkoon oloon. Hän piti mahdollisuuksia saada toivottu hyöty vain 25 prosenttisena, jos ollenkaan.
Onko vehje niin kallis ettei julkinen hoito vanhalle sellaista halua hankkia? Mitähän se maksaa?
Ehdotin varjoainekuvausta, jota piti maksalle tai munuaisille riskaapelina varjoaineen takia, onko todella niin?

Epäuskoinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Vajaatoimintatahdistin ei hyödytä kaikkia sydämen vajaatoimintaa sairastavia. Peruslähtökohta on vaikeaoireinen (oireita levossa tai kevyessä rasituksessa) vajaatoiminta, jossa lisäksi vasen kammio on laajentunut ja sen supistuvuus selvästi heikentynyt (ejektiofraktio eli EF alle 35 %) ja EKG:n kammioheilahdus (QRS-kompleksi) on selvästi levinnyt, vähintään 120, mieluiten yli 150 ms, ja on vasen haarakatkos tai ultraäänellä todettava supistuksen epäyhtenäisyys. Vajaatoimintatahdistin saatetaan asentaa hieman lievemmin löydöksin, jos hidaslyöntisyyden vuoksi joka tapauksessa tarvitaan tahdistinta. Vajaatoimintatahdistinhoito on kallista, mutta vaikeassa vajaatoiminnassa sitä pidetään kustannustehokkaana. Ikä ei ole este.

Varjoainetutkimuksessa käytettävä varjoaine on riski munuaisille, ei maksalle. Jos tutkimuksen aihe on riittävän painava, varjoainekuvaus voidaan tehdä myös munuaisten vajaatoiminnassa. Jos on epätodennäköistä, että varjoainekuvaus vaikuttaisi hoitoon (esimerkiksi johtaisi ohitusleikkaukseen), pienenkin riskin ottaminen on turhaa.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi