Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / Alhainen pulssi ja rasitusahdistus

Olen 63-vuotias nainen ja ollut aina perusterve. Viime keväänä sairastin pitkään jatkuvana flunssaa, johon liittyi hengästymistä ja hengityksen vinkumista uloshengityksessä. Mykoplasmakin todettiin, mutta kun oireet jatkuivat noin viisi kuukautta, alettiin tutkia astmaa. Spirometriassa tuloksena oli että astmaan viittaavia oireita. Söin muutaman kuukauden ajan Beclomet-nimistä lääkettä ja syksyllä kahden viikon Pef-puhallusseuranta osoitti, ettei lääkkeellä ole havaittavaa merkitystä ja sen käyttö lopetettiin. Hengästyn kuitenkin edelleen herkästi esim. kengännauhoja solmiessani tai ylämäkeä kävellessäni. Toisaalta pystyn vyöjuoksemaan melko reippaasti uimahallissa kolme varttia ilman oireita. Voisivatko oireeni johtua sydämen vajaatoiminnasta? Pulssini on ollut levossa vuosia noin 50 ja jopa alle. Äidilläni oli vajaatoiminta noin 50 vuoden iästä alkaen. Onko se perinnöllistä? Ainoat lääkitykseni ovat kolesterolilääke Crestor 10 mg ja glaukoomaan Granfort ja Azopt-tipat sekä Diamox-tabletti. Miten vajaatoiminta varmuudella löydetään? Sydän EKG ei ole näyttänyt vikaa.

Elämänhaluinen mummu

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Infektion jälkeinen huono suorituskyky on kiusallisen tavallista. Joskus toipuminen vain kestää kauan. Oma osuutensa voi olla taudin aiheuttamalla liikkumattomuudella, joka nopeasti heikentää kuntoa.

Sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan seurausta jostakin monista eri sydänsairauksista, samaan tapaan kuin yskä tai kuume ovat ilmentymiä jostain taustasairaudesta. Vajaatoiminnan oireet (väsyvyys, rasitushengenahdistus ja turvotukset) voivat johtua monesta muustakin syystä. Hidas leposyke ei ole vajaatoiminnan viite, mutta huono sykkeen nopeutuminen rasituksessa voi heikentää suorituskykyä. ”Huonossa kunnossa” syke kiihtyy pikemmin normaalia kiivaammin. Jos lääkärintarkastus (sydämen kuuntelu ym.) ja EKG eivät anna mitään viitettä sydänsairaudesta, vajaatoiminta on epätodennäköinen. Lisävarmuutta saa nykyään verikokeesta, jossa mitataan BNP tai NT-pro-BNP. Jos se on normaali, sydämen vajaatoiminta on käytännössä suljettu pois. Jos arvo on koholla, sydäntä on syytä tutkia tarkemmin esimerkiksi ultraäänitutkimuksen avulla.
 

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi