Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Valehteleeko verenpainemittari?

Olen 75 vuotias äijä. Reilu vuosi sitten sain ”tykytyskohtauksen” lepopulssin ollessa 150. Menin paniikkiin ja soitin sairaalaan: Sieltä kerrottiin että kyseessä on flimmeri joka menee vuorokaudessa ohi. Ei kumminkaan mennyt ja menin ensiapuklinikalle ja siellä saatiin sydän rauhoitettua lääkkeillä: Tämän jälkeen alkoi Tutkimuskierre: kolme kertaa Holter, Ultra, Rasitus-ekg, sekä lopuksi sepelvaltimoiden varjoainekuvaus. Jonkin ajan kuluttua tuli taas flimmeri ja nyt ”käännettiin” sähköllä. Nyt rytmi palautui täysin normaaliksi. Yli vuoteen ei ollut minkäänlaista häiriötä, kunnes rytmi meni taas ihan sekaisin. Taas laitettiin Holter ja lääkäri soitti ja kertoi että rytmi ei sähkökäännöllä pysy, jotenka on paras jättää rytmihäiriö ”päälle”. Kun kerroin että pulssi ei pysy vakiona vaan heittelee 80-130 hän kertoi mittarin ”valehtelevan”. En ymmärtänyt mitä hän tällä tarkoitti, mutta kävin varmuudeksi sairaalan mittauspisteessä tarkistamassa asian. Tulos oli 120, eli sama kuin omassa koneessa. Kone ei kumminkaan ”tiltannut”, jotenka se ei ilmeisesti tulkinnut sitä rytmihäiriöksi. Minua askarruttaa, mitä tämä ylikierroksilla pumppaaminen vaikuttaa sydänlihakselle?

26/04/2015

Mitä tarkoiottaa verenpainemittarin vaehteleminen?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 27.4.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjällä on siis pysyväksi jäänyt eteisvärinä (flimmeri), muiden tutkimusten tulokset olivat ilmeisesti normaalit. Tuolloin hoitona on ensinnäkin hyytymistä estävä lääkitys eli antikoagulaatiohoito, joka toteutetaan varfariinilla (Marevan) tai jollakin sen uudemmista vaihtoehdoista. Itse rytmihäiriötä hoidetaan tuossa tilanteessa ns. sykkeenhallinnalla. Se tarkoittaa, että eteisvärinärytmin aikana pulssi sovitetaan lääkityksellä sopivaksi. Minimivaatimus on, ettei lepopulssi ole pitkiä aikoja yli 110/min, koska muutoin sydänlihas saattaa väsähtää ja kehittyä vajaatoiminta. Usein vointi on paras mahdollinen, kun lepopulssi on suunnilleen 60–80/min ja kevyessä rasituksessa nousee vähän toiselle sadalle.

Voiko sitten verenpainemittarilla mitata pulssia (ja verenpainetta) eteisvärinän aikana? Voi kyllä: jos mittari antaa lukeman, se on todennäköisesti luotettava. Jos signaali on liian vaihteleva luotettavaan mittaukseen, verenpainemittari antaa virhekoodin (”err” tai vastaava).

27/04/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi