Hyppää sisältöön
Etusivu / Varmuus sydämen terveydestä

Olen käynyt useassa tutkimuksessa 2v ajan. On tehty monta kertaa ekg. Sydän ultrattu 2v sitten. Holter 2x, rasitus-ekg ja viimeisimpänä oire-ekg. Mitään vakavaa ei ole löytynyt ja rytmihäiriötuntemukset eivät ole jääneet kiinni tutkimuksissa lisälyöntejä lukuunottamatta. SVT-kohtauksia ei juuri tuolloin ole tullut, esim. 2 viikon oire ekg:n aikana. Sukurasite suuri. Isoisä kuoli 40-vuotiaana äkillisesti sydänkohtaukseen.
Oireet ovat moninaiset. Joskus leposyke saattaa olla alle 50, jolloin on huimaava olo. Joskus taas syke jää päälle korkeaksi, n. 110. Tällöin ahdistaa.
Svt kohtauksia tulee silloin tällöin, jotka provosoituu äkkiliikkeissä. Valsalvalla saan ne laukeamaan.
Olen nuori 31-vuotias nainen. Silti pelottaa, voiko nuo oireet aiheuttaa vakavemman sydäntapahtuman, esim. altistaa eteisvärinälle tai kammiovärinälle, vai johtuvatko puhtaasti esim. stressistä ja hormooneista. Joskus voi mennä viikkokin ilman oireita kunnes taas alkavat vaivata.

22/10/2015

Määrittämätön sydämen rytmihäiriöinen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 24.10.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tehdyissä tutkimuksissa on siis sydämen rakenteet todettu normaaleiksi, eikä muutoin ole todettu muuta poikkeavaa kuin lisälyöntejä ja ilmeisesti tyypillisten oireiden perusteella supraventrikulaarisen takykardian (SVT) kohtauksia, jotka ilmeisesti ovat sen verran lieviä ja helposti hallittavia, ettei parantavaa hoitoa (katetriablaatio) ole pidetty tarpeellisena. Terveen sydämen lisälyönnit ovat vaarattomia, ne voivat kylläkin laukaista SVT-kohtauksen, mutta mihinkään vakavampaan ne eivät johda. SVT puolestaan ei ole vaarallinen, ellei kyse ole WPW-oireyhtymästä, jolloin perus-EKG:ssa olisi todettavissa tälle ominaisia muutoksia. Mainitut sykkeen vaihtelut eivät viittaa sydänsairauteen. Sukuperimän vuoksi on syytä elää terveellisesti ja mitata riskitekijät (kolesteroli, verenpaine), ellei näin jo ole tehty.

24/10/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi