Hyppää sisältöön

Hei.
Kysyn kardiologin mielipidettä Somac 40 mg:n käytöstä vatsansuojalääkityksenä (joka aamu tyhjään vatsaan).
Minulla on flimmeri v. 2013 alk. 
Lääkityksenä: Tambocor 200mg, Emconcor 2,5mg, Eliquis 5mg ja Losatrix 12mg. Tällöin tuli myös Somac 40 mg vatsansuojaksi, siis viides vuosi menossa.
Minulla todettiin astma v 2014 keväällä.
Lääkityksenä: Seretide Evohaler 25/250 mikrog, Spiriva Respimat 2,5 mikrpg, Dymista 125mikrog+50mikrog ja Singulair 10mg.
Siis onko Somac 40mg:n käyttö tarpeen?
Vielä kysyn, kumpi on sydänriepuni kannalta rasittavampi, matalan vaibkorkean sykkeen flimmeri?
Edelleen kumpi on sydäntä säästävämpi rytmi sinusrytmi tai se toinen?

 

04/04/2017

nainen 73v

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Pantopratsoli (Somac) estää mahalaukun vatsahappoeritystä. Lääkettä käytetään refluksitaudin ja mahahaavan hoitoon. Usein lääke aloitetaan myös sairaalapotilaille mahahaavan ehkäisemiseksi. Tuolloin lääke voidaan lopettaa kun potilas on toipunut. Lääke ei kuulu rutiininomaisesti eteisvärinäpotilaan hoitoon. Mainittu verenohennuslääkitys, Eliquis, ei edellytä Somac-hoitoa. Jos kysyjällä ei ole mitään varsinaista syytä käyttää Somac-lääkettä, tulee harkita lääkityksen lopettamista.

Eteisvärinän aikana syke voi olla hidas, sopuvauhtinen tai nopea. Ääripäät ovat haitallisimpia. Sydämen kannalta paras rytmi on normaali sinusrytmi. Eteisvärinän sanotaankin olevan ns. toiseksi paras rytmi. Jos eteisvärinän aikana sydämen lyönti on sopuvauhtinen, rytmihäiriö ei ole haitaksi sydämelle. Joskus ikääntyessä sinusrytmi alkaa rappeutua, jolloin eteisvärinästä tuleekin se parempi sydämen rytmi. 

07/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset