Siirry sisältöön

Itsemitattuna verenpaineeni olli maaliskuussa 175/91/76 sain lääkäriltä verenpainelääkkeen  ATACAND 4 mg -verenpaine laoski tasolle 133/66/86
mitään muita lääkityksia ei ole MUTTA  nyt on viikon verran ilemennyt huimausta sängyssä kääntyessä ja ylöspäin kurkotellessa sekä
alaskumartuessa. Minulla ei ole koskaan ollut vastaavanlaista huimausta. Voinko jättää ko. lääkkeen pois kokonaan vaiko pitäisikö se
korvata jollain muulla? Olisiko hakeuduttava tarkempiin tarkastuksiin?  Minulla on diagnosoitu MS-tauti v. 98 mutta se ei ole pahentunut
ja aiheuttaa vain kävellessä tasapaino-ongelmia – pyöräily ei myöskään onnistu.

02/05/2016

80-vuotias mummo

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 4.5.2016
Päivitetty 4.6.2018

Verenpainelääkitystä ei yleensä pitäisi aloittaa yhden mittauksen perusteella, vaan arvioida tilanne useamman päivän omaseurannalla. Jos tulos 175/91 mmHg on edustava, lääkitys on tarpeen, ja lääkäri on asianmukaisesti aloittanut varovasti pienellä annoksella yleensä hyvin siedettyä lääkettä. Tuloskin vaikuttaa hyvältä, jos 133/66 mmHg on edustava. Huimaus voi johtua liian matalaksi menneestä verenpaineesta, mutta sängyssä kääntymiseen liittyvä huimaus ei kuulosta verenpaineeseen liittyvältä vaan pikemmin ns. asentohuimaukselta. Matalaan verenpaineeseen liittyvä huimaus, joka tyypiltään on heikotusta ja “silmien mustumista”, ilmenee seisomaan noustessa. Itsekin voi mitata verenpaineen ensin makuulla ja sitten seisomaan noustua ja vielä parin minuutin seisomisen jälkeen. Jos yläpaine laskee yli 20 mmHg ja erityisesti jos se laskee lähelle tai alle 100 mmHg, lääkitys tulee arvioida uudelleen. Muussa tapauksessa lääkärin tulisi harkita muita huimauksen syitä.

04/05/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset