Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kohonnut verenpaine / Verenpainelääkityksen ongelmat

Olen 52v. nainen jolla ollut verenpainetauti yli 10v, Lääkitys vuosia 10mg olmetec/5mg amlodipin. tänä kesänä huimauksen seurauksena huomasin verenpaineen kohonneen 220/113 sairaalassa sain piikin jolla paine saatiin alas. Lääkettä lisättiin 20mg olmetec/5mg amlodipin paine tippui vähän. Seuraavaksi otettiin käyttöön olmetec20mg/12.5 nesteenpoisto ja 5mg amlodipin. siinnä alotus vaiheessa katsottiin natrium ja kalium arvot olivat 141 ja 3.5 kuukauden jälkeen keskiarvo oli 150/85/70. Tämän takia lisättii amlodipiin 10mg jonka seurauksena huimaus ja turvotus lisääntyi. Palattiin takaisin amlodipin 5mg/olmetec 20mg/12,5mg ja tähän lisättiin 12,5mg hydrex semi. Verenpaine välillä 130/78/65 tai 160/90/82 eli vaihtelua on.
Ensimmäisen nesteenpoisto lääkkeen jälkeen kuukaudessa natrium edelleen 141 mutta kalium tippunut 3.3 nyt muutamana päivänä ollut erittäin voimakasta huimausta, sydämmen syke tikuttava ,valtava väsymys, jalat voimattomat ym. tätä lisä nesteenpoistoa syönnyt viikon. Olen menossa uusiin kokeisiin. Itse olen sitä mieltä että nesteenpoisto lääke aiheuttaa liikaa sivuvaikutuksia ja olen miettinyt että lopetan kyseisen lääkkeen. Keskustelen asiasta lääkärin kanssa mutta uskoisin että myös muita vaihtoehtoja pitäisi olla. Tuntuu että olen herkkä kaikille sivuvaikutuksille mitä lääkkeissä on. Jotenkin tuntuu 5 kk huimaus jo liialliselta. Vai pitäisikö antaa lääkkeen vaikkutta sen kuukauden ja olisiko jotain muuta vaihtoehtoa nesteenpoisto lääkkeelle.

12/10/2016

Kirsi-64

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysymys kuvastaa hyvin sitä, mitä ongelmia verenpainelääkityksessä joskus on. Hyvä uutinen on, että nämä ongelmat ovat yleensä ratkaistavissa. Lääkityksen tarve lisääntyy usein taudin kestettyä pitempään, joten tässä ei ole mitään odottamatonta. Periaatteessa lääkityksen lisäyksessä on menetelty loogisesti ja järkevästi. Tyypillistä kuitenkin on, että kaikki eivät siedä isompia amlodipiiniannoksia (vaikka useimmat sietävätkin), rajoittavaksi tulee yleensä turvotus. Silloin kannattaa käyttää hyvin siedetyksi osoitautunutta annosta, kysyjällä 5 mg vuorokaudessa. Myös nesteenpoistolääkityksen (pienenkin) aiheuttama kaliumarvon lasku on tuttua. Se kielii taustalla olevasta hyperaldosteronismista (suolahormoni aldosteronin liikavaikutus). Hoitavan lääkärin harkintaan jää, selvitelläänkö tätä tarkemmin (esimerkiksi veren reniini- ja aldosteroniarvot mittaamalla) vai mennäänkö suoraan hoitoon, joka yleensä on aldosteronin vastavaikuttaja spironolaktoni, jota usein riittää pieni 12,5-25 mg:n annos. Spironolaktonin pitäisi korjata kaliumongelma, koska se estää kaliumin hukkaa virtsaan. Sitä voi käyttää joko ”tavallisen” nesteenpoistolääkkeen ohella tai sijasta.

Miten huimaus liittyy verenpaineongelmaan, ei ole aivan yksinkertainen kysymys. Kannattaa kuitenkin mitata verenpaine myös seisten sen selvittämiseksi, etteivät paineet tässä asennossa laske liikaa.

Luonnollisesti verenpaineeseen vaikuttavat elintapa- ja muut seikat (lakritsi, suola, alkoholi, liikapaino ja mahdollinen hormonihoito) on myös otettava huomioon.

17/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi