Hyppää sisältöön

Minulla on noin vuosi sitten todettu korkea verenpaine ja nopea pulssi, sain lääkkeeksi losatrix 50mg /vrk ja zanidip 10 mg /vrk. Minulla ei ole muita sairauksia, kaliumarvoni ovat matalahkot joita on seurattu viimeksi 3.5 ja alimmillaan 3,1. Lopetin kaikki lakristsin ja salmiakin syönnin saman tien kun verenpaineeni todettiin. Alkoholia en ole käyttänyt nyt vuoteen ja muutenkin aiemminkin olen käytäänyt harvoin ja kohtuullisesti. Kysymys kuuluu, onkohan mahdollista minun lopettaa esim. toinen verenpainelääke vai onkohan lääkitykseni ikuinen? Zanidip on lääke, jossa varoitetaan alkoholista, olen tunnollinen, enkä uskalla ottaa edes lasillista viiniä. Kysynkin, voisiko zanidipille olla vaihtoehtoa, jotta voisin silloin tällöin nauttia 1-2 lasia viiniä ja ottaa rennosti, edes joskus. olen muutenkin liian tunnollinen ja 1-2 lasia viiniä ystävien kanssa tavatessa on olut minulle tärkeää, joten löytyykö Zanidipille vastaavaa lääkettä, joka ei olisi niin vaaralinen alkoholin kanssa.

05/03/2016

Tunnollinen ihminen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 6.3.2016
Päivitetty 4.6.2018

Pitää paikkansa, että Zanidip-lääkkeen tuoteselosteessa varoitetaan erityisesti alkoholista, losartaanivalmisteiden (mm. Losatrix) kohdalla ei. Tällaista varoitusta ei ole myöskään amlodipiinivalmisteiden kohdalla, vaikka ne kuuluvat samaan lääkeaineryhmään kuin lerkanidipiini (Zanidip) ja vaikutusmekanismi on sama, verisuonten seinämien lihassolujen kalsiumkanavien salpaus, joka johtaa valtimosuonten laajenemiseen ja sitä kautta verenpaineen laskuun. Tulkitsen Zanidipin varoituksen yleisluonteiseksi. Alkoholi laajentaa verisuonia, joten se saattaa periaatteessa tehostaa minkä tahansa verenpainelääkkeen vaikutusta, etenkin jos mukana on vielä muita samaan suuntaan vaikuttavia tekijöitä (kuumuus, nitrovalmisteet). Jos verenpaine on jo valmiiksi hoidettu matalan rajoille, näiden tekijöiden lisävaikutus voi johtaa matalasta verenpaineesta johtuvaan huimaukseen tai peräti pyörtymiseen.

En suosittele kysyjälle lääkkeen vaihtamista. Kohtuullinen, kysyjän mainitsemissa rajoissa tapahtuva alkoholin käyttö ei ole verenpainelääkkeitä käyttäviltä kielletty. Teoreettinen – edellä kuvattu – riski on toki olemassa.

06/03/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset