Hyppää sisältöön

Olen 75 vuotias normaalipainen, säännöllistä liikuntaa harrastava raitis mies. Olen n 10 v syönyt primaspania, joka määrättiin epiltyjen verenkierohairiöiden takia, koska oli ongelmaa näkökenttähiriöitä, jotka saatoivat johtua myös todetusta glaucoomasta, siis kaiken varalle primaspan 100. Nyt loka-marraskuussa tuli yhtäkkisiä näkökenttäpuutoksia liikuntasuorituksen jälkeen, ongelma kesti 15-45min. Nyt olen saanut klopidogreelireseptin ja kysymys kuuluu, kumpi aiheuttaa enemmän verenvuotoja tutkitusti, primaspan 100 vai clopidogrel 75? Kerrottiin, ettei syksyiset kohtaukset johtuneet aivoverenkiertohäiriöistä, eeg normaali, mutta tt-kuvissa löytyi pieni vanha infrakti tai joku harventuma, josta ei voinut sanoa varman päälle oliko infr, mutta siksi nyt klopidogreeli primaspanin tilalle. Edelleen käyn jumpissa 3x vk ja voin hyvin. Epäilen, kannattaako vaihtaa klopidogreeliin. Loppuviimein ei ole tietoa, mistä syksyn kohtaukset johtuivat. Kaulasuonten doppleri tehtiin, jonkin verran plakkia, ja vielä sydän ultrataan. Kolestrolit 4.8, ldl 2.5.

09/01/2017

Kumpiminulleparempi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Asetyylisalisyylihappo (ASA) ja klopidogreeli vaikuttavat veren hyytymissysteemissä samaan asiaan, ne estävät verihiutaleita takertumasta toisiinsa ja siten veritulpan syntymistä. Vaikutuskohta on eri, mutta lopputulos sama. ASA on vanha valmiste mutta edelleen hyvin käyttökelpoinen. Klopidogreeli on uudempi, mutta ollut käytössä jo pian parikymmentä vuotta sekin.  

Mainitussa tapauksessa kohtauksen syy jäi epäselväksi. Aivojen kuvauksessa oli kuitenkin epäilty mahdollista sairastettua pientä infarktia, joka oli ilmaantunut ASA-hoidon aikana. Tällöin lääkäri ajattelee, että vaihtamalla valmiste toiseen saataisiin ehkä parempi verihiutaleita estävä teho tällä kyseisellä potilaalla. Jos siis hoitava lääkäri on tutkimustensa perusteella suositellut lääkkeen vaihtoa, toteuttaisin annetut ohjeet. 

09/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset