Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Vertaistuki / Vertaistukijan roolista

Olen vertaistukija. Minulla on korjattu hiippaläppä, tehty kahden suonen ohitusleikkaus ja yksi pallolaajennus. Olen erikoistunut liikunnan avulla neuvomaan kuntoutumista ja annan vinkkejä niille, jotka haluavat harrastaa liikuntaa enemmän myös esim.kilpamielessä. Minulta kysytään usein nitron käytöstä ennen liikuntaa ja tähän kysymykseen en osaa antaa vastausta ja en tiedä saanko antaa ilman lääkäriä vastausta. Haluaisin tietää miten voin heitä turvallisesti auttaa.

13/06/2024

Voitto

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 25.6.2024

Vertaistukijalla on tärkeä oma roolinsa sydänpotilaan hoidossa. Kukaan ei voi tietää sairastumiseen liittyvistä tunteista, kuten toinen saman kokenut. Vertaistukijat saavat tehtäväänsä koulutuksen.

Sydänsairastumiseen liittyy usein myös liikuntapelkoa. Toisaalta liikunta on tärkeä osa monen sydänsairauden hoitoa. Liikunta parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua. Siksi on hienoa, että vertaistukijat auttavat ja kannustavat omalla esimerkillään toisia sairastuneita liikkumaan.

Vertaistukija ei saa ottaa kantaa tuettavan lääkitykseen. Vaikka on aika tavallista ottaa ns. kohtausnitroa ennen liikuntaa, ja yleensä se on varsinkin harmitontakin, jokaisen on viisainta kysyä neuvot lääkitykseen omalta lääkäriltään. Jos sepelvaltimotaudissa on avattu ahtaimmat väylät pallolaajennuksella, nitro ei yleensä ole tarpeellinenkaan.

25/06/2024

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi