Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Voiko käyttää ulkoista defibrillaattoria, jos on sisäinen defibrillaattori?

Minulla on iskevä tahdistin. Perussairaus sydänsarkoidoosi. Tahdistustarve on Eteisissä 98, kammioissa hiukan vähemmän.
Kuinka pitää toimia, jos isku ei riitä käynnistämään sydäntä? Voiko, saako sydäniskuria lisäksi käyttää vai ei. Vasemmalla puolen on täydellinen haarakatkos.

13/09/2019

Aina pitää arvella

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 13.9.2019
Päivitetty 14.10.2022

Ns. iskevä tahdistin tarkoittaa laitetta, joka kykenee antamaan sähköiskun. Sähköisku on sellainen, joka pystyy pysäyttämään henkeä uhkaavan rytmihäiriön kuten kammiotakykardian tai kammiovärinän. Laitteesta käytetään kirjainlyhennettä ICD, joka tulee sen englanninkielisestä nimestä implantable cardioverter defibrillator. Suomessa puhutaan myös rytmihäiriötahdistimesta tai sisäisestä defibrillaattorista.

Sydäniskuri on puolestaan ulkoisesti käytettävä defibrillaattori. Näitä elvytyslaitteita on saatavilla julkisilla paikoilla ja kuka tahansa saa niitä käyttää lähimmäisen pelastamiseksi. Laite toimii siten, että mukana olevat liimalaput kiinnitetään elottoman potilaan rintakehälle, jolloin laite pystyy analysoimaan sydämen rytmin. Jos sydämessä on kammiovärinä, laite suosittelee antamaan sähköiskun. Auttaja tekee tämän nappia painamalla. Sydäniskuri ei anna iskua, jos sydämessä on normaali rytmi tai rytmihäiriö, jota laitteella ei voi auttaa. Laitteella ei siis voi aiheuttaa autettavalle vahinkoa.

Sydäniskuria voi käyttää myös vaikka potilaalla olisi tavallinen tai iskevä tahdistin. On teoriassa mahdollista, että antamalla sähköisku suoraan tahdistimen päälle, sisäinen tahdistin saattaisi kärsiä vahinkoa. Käytännössä tällaista ei kuitenkaan juuri koskaan nähdä, vaikka tahdistimen omaavia potilaita elvytetään kuten muitakin.

Siinä vaiheessa, kun henkilön sydän on pysähtynyt ja hän on tajuton, on tahdistinlaitteen rikkoutuminen murheista pienin. Eli auttaja voi käyttää sydäniskuria vapaasti.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi