Hyppää sisältöön

On kysessä 78-vuotias isäni, jolla on varjoainekuvaus tehty ja yksi siirrännäissuoni täysin tukossa ja rintakipuoireet lisääntyneet jonkin verran. Ja varjoainekuvauslausunnossa maininta ”ei mahdollisuutta toimenpiteisiin”. Onko näin, että tässä ei olisi mahdollisuutta uuteen ohitusleikkaukseen? Ei myöskään pallolaajennukseenkaan?

Huolestunut pappa ja tytär

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ohitusleikkauksessa laitetaan siirrännäissuonet kaikkiin merkittäviltä näyttäviin ahtaumiin. Osa siirteistä ei alun perinkään lähde toimimaan, koska veri virtaa oman suonen kautta paremmin. Myöhemmin todettu siirteen tukkeutuminen voi siis olla näinkin viaton tapahtuma. Niistä laskimosiirteistä, jotka lähtivät leikkauksen jälkeen toimimaan, on kymmenen vuoden kuluttua tukkeutuneita joka kolmas, ahtautuneita toinen kolmannes ja moitteettomia viimeinen kolmannes. Valtimosiirteet ovat kestävämpiä. Siksi vasemman rinnanseinämän valtimosiirre yleensä laitetaan tärkeimpään ohitettavaan suoneen. Tämänkin siirteen varassa ennuste on hyvä, mikä ehkä näkyy kysyjän isänkin 17 vuoden pärjäämisessä leikkauksen jälkeen.

Aikaisemmin ohitusleikkauksessa olleen henkilön uuden toimenpiteen tarve ratkaistaan tapauskohtaisesti. Useimmiten oireiden vaikeus on ratkaiseva tekijä, koska uudella toimenpiteellä vaikutetaan lähinnä oireisiin, ei niinkään ennusteeseen. Jos siis elämänlaatu on lääkehoidossa tyydyttävä, ei ole syytä itsetarkoituksellisesti tehdä uusia toimenpiteitä. Jos rintakivut rajoittavat elämää merkittävästi, tutkitaan tekniset edellytykset uusiin toimenpiteisiin. Mieluiten tehdään pallolaajennus omaan suoneen, jonka siirre on tukkeutunut. Aina se ei ole mahdollista. Ahtautuneita ohitussuoniakin voidaan joskus hoitaa pallolaajennuksella, mutta tulokset eivät ole kovin hyvät eikä tämä vaihtoehto ole ensisijainen. Viimeisenä vaihtoehtona on uusi ohitusleikkaus, jolle saattaa tilanteen mukaan olla tarjolla muitakin tekniikoita kuin rintalastan halkaisu. Toimenpiteen mielekkyys riippuu jälleen oireiden vaikeudesta ja siitä, miten suureksi toimenpideriski arvioidaan.

On myös tilanteita, joissa teknisiä edellytyksiä uuteen pallolaajennukseen tai ohitusleikkaukseen ei ole tai toimenpideriskit ovat muista syistä kohtuuttomat. Tällöin käytetään mahdollisimman tehokasta lääkehoitoa ja elämäntavat sopeutetaan vallitsevaan tilanteeseen.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset