Hei, Kysymykseni koskee yöllisiä sykevaihteluita. Missä määrin sykkeen pitäisi vaihdella öisin ja kuinka matalalle tai toisaalta korkealle se saisi nousta?
Minulla öisin keskisyke on noin 55-60, alin 45, korkein 125. Nämä siis holter-mittauksen tuloksia. Syke siis vaihtelee melkoisesti. Tuntikatsauksen alin syke käy keskimäärin aina 50 tuntumassa ja korkein 100 lyönnin tuntumassa. Mistä nämä ”korkean sykkeen piikit” johtuvat? Painajaisia tuskin joka tunti näen…
02/03/2018
Kalle
Vastaus
Sydämen syketiheyttä säätelee autonominen hermosto. Sen sympaattinen osa kiihdyttää pulssia, ja parasympaattinen osa hidastaa sitä. Yöllä lepotilassa parasympaattinen hermosto on vallalla, ja syke on normaalisti selvästi päiväaikaista matalampi. Kysymyksessä kerrottu yön keskisyke 55-60/min. on normaali, samoin ajoittaiset hidastumiset alle 50/min. tason. Uniapnea eli yölliset hengityskatkokset voivat aiheuttaa äkillisiä sykkeen hidastumisia.
Lisäksi yöllä kerrotaan esiintyvän ajoittaisia korkean sykkeen vaiheita. Syke on ollut jopa 125/min. Selvää selitystä asialle ei voi tämän kuvauksen perusteella antaa. Koska syke on noinkin korkea, voi taustalta epäillä rytmihäiriötä. Tällaisen syketason voisi aiheuttaa esimerkiksi eteistakykardiakohtaus. Nämä ovat hyvänlaatuisia, mutta saattavat lisääntyessään tarvita lääkehoitoa. Kardiologi pystyy erottamaan eteistakykardian normaalista sykkeestä tarkastelemalla nauhoituksen aikaista EKG:tä.
03/03/2018
Anna-Mari Hekkala