Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Beetasalpaajat ja laihdutus

Hei! Olen ylipainoinen 27-vuotias mies (95 kg ja 183 cm). Olen aikaisemmin laihduttanut 24 kg puolessa vuodessa, mutta nykyään syön beetasalpaajaa (propral 40mg pari kertaa päivässä SVT:n ehkäisyyn) ja painoa en ole saanut laskemaan yhtään liikunnan ja ruokavalion avulla muutaman kuukauden aikana. Olisiko selektiivisellä beetasalpaajalla vähemmän negatiivista vaikutusta rasvanpolttoon? Mikä olisi paras lääke (vähiten vaikutusta insuliiniin/verensokeriin)? Kyse ei voi olla pelkästä sykkeen hidastumisesta, vaan propralin täytyy vaikuttaa laihdutukseen negatiivisesti muutenkin, sillä tiedän kuinka tulee laihduttaa.
Kiitos vastauksestasi!

17/01/2016

Pullukka

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 18.1.2016
Päivitetty 4.6.2018

Beetasalpaajilla on hyödyllisten ominaisuuksiensa lisäksi haitallisia vaikutuksia aineenvaihduntaan, kuten insuliinin vaikutuksen heikkeneminen (insuliiniresistenssi) ja verensokerin nousu. Näihin ja todennäköisesti muihinkin vaikutuksiin liittyy taipumus painonnousuun. Tätä on tutkittu eniten kohonneen verenpaineen hoidossa. Beetasalpaajat vähentävät energian kulutusta 5–10 %, mikä vastaa 100–200 kcal/vrk. Tutkimuksissa beetasalpaajiin, verrattuna muuhun verenpainelääkkeeseen, on liittynyt 0,5–3,5 kg:n painonnousu 6–12 kuukaudessa. Painonnousu näyttää tapahtuvan muutaman ensimäisen hoitokuukauden aikana ja tasoittuvan sen jälkeen.

En löytänyt suoria vertailuja selektiivisten ja ei-selektiivisten beetasalpaajien vaikutuksesta painoon. Erillisissä tutkimuksissa niiden vaikutukset näyttävät olevan samaa, edellä mainittua suuruusluokkaa. Eniten toiveita beetasalpaajien aineenvaihduntaan liittyvien haittojen vähentämisessä on asetettu verisuonia laajentaviin (vasodilatoiviin) beetasalpaajiin, joista eniten on tutkittu karvedilolia. Tutkimuksessa, jossa verrattiin verenpainepotilailla selektiivistä metoprololia vasodilatoivaan karvediloliin, viidessä kuukaudessa metoprololiin liittyi keskimäärin 1,2 %:n painonnousu (ryhmän keskiarvo 97,0 → 98,2 kg), karvediloliin keskimäärin 0,17 %:n painonlasku (98,2 → 97,2), mikä ero oli tilastollisesti merkitsevä.

Verisuonia laajentavat beetasalpaajat, ainankin karvediloli, näyttäisivät siis painon kehityksen kannalta suotuisimmalta. Rytmihäiröiden ehkäisy tai hoito ei ole karvedilolin eikä muiden vastaavien lääkkeiden virallinen käyttöaihe, joten kyseessä olisi yksilöllisesti harkittu ”off label” -hoito. Jos supraventrikulaarisen takykardian (SVT) diagnoosi on luotettava ja vaivasta on siinä määrin haittaa, että ehkäisevä hoito katsotaan järkeväksi, kyseeseen saattavat tulla lääkkeistä myös kalsiuminestäjä verapamiili, rytmihäiriölääke flekainidi ja toimenpidehoidoista katetriablaatio.

18/01/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi