Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Terve maailma! Laihat ja lihavat tytöt

Terve maailma! Laihat ja lihavat tytöt

Saksalaisen ystävän tyttärellä on anoreksia. Valokuvassa pyöräilevän tytön kasvoista sairautta ei näe, mutta käsivarret ja reidet ovat niin laihat, että ne saavat kääntämään katseen pois.

Annu Kekäläinen
Julkaistu 2.6.2016
Päivitetty 14.5.2019
Kultatukkainen tyttö ja veli. 1. Kultatukkainen tyttö pyytää veljeä opettamaan jalkapalloa. 2. Veli sanoo: "Ei käy. Olet paksumpi kuin pallo." 3. Kultatukkainen tyttö perustaa oman jalkapallojoukkueen. Sen nimeksi tulee Pallotytöt.

Laihuushäiriö eli anoreksia diagnosoitiin, kun nyt 17-vuotias tytär meni lääkärintarkastukseen vaihto-oppilashakemusta varten kaksi vuotta sitten. Lääkäri kieltäytyi kirjoittamasta todistusta, mikäli paino ei nouse.

Ei se noussut vaan lähti laskuun. Tytär ei päässyt Kanadaan. Hän joutui kotikaupunkinsa sairaalaan, jossa hän on viettänyt kaksi puolen vuoden jaksoa. Koska anoreksia on muiden syömishäiriöiden tavoin mielen ja ruumiin sairaus, tyttären hoitoon kuuluu myös psykoterapiaa.

***

Anoreksia on syömishäiriöistä ehkä pelottavin, sillä vaikka suurin osa laihuushäiriöön sairastuneista toipuu, jotkut menehtyvät sairauteensa. Paraneminen kestää tavallisesti useita vuosia. Ensin elpyy ruumis; kuukautiset palaavat ja paino normalisoituu. Pikkuhiljaa tervehtyy myös mieli.

Saksalaisen ystävän tytär on pärjäävä ja älykäs suorittajatyttö, jolla on suuri tarve kontrolloida itseään ja ympäristöään. Tyypillistä anorektikoille.

Osa laihuushäiriötä sairastavista käyttäytyy manipulatiivisesti ja pyörittää koko perheyhteisöä. Jos anorektikko määrätään säännöllisiin punnituksiin, hän saattaa huijata esimerkiksi työntämällä kiviä taskuun. Jos hänen syömistään valvotaan, hän sujauttaa ruokansa koulureppuun tai toiseen sopivaan piiloon. Lähipiiri taas sulkee helposti silmänsä sairauden ensioireilta, vähenevältä syömiseltä ja painon putoamiselta.

Ystävän tytär kieltäytyi lääkärin määräämistä päivittäisistä punnituksista. Huolestunut ja syyllisyyden riivaama isä käytti yhden kesän kokkaamalla tyttärelleen. Firma kärsi, mutta tytär laihtui laihtumistaan. Sairaalahoitoon tytär ei suostunut.

Syksyllä isä kiikutti pakon edessä tyttärensä sairaalaan. Tyttö painoi niin vähän, että joutui letkuruokintaan. Hän vietti sairaalassa puoli vuotta. Sen jälkeen tytär palasi kotiin ja kouluun, kunnes joutui reilun puolen vuoden kuluttua jälleen kriittisessä tilassa sairaalaan.

Toinen sairaalajakso päättyi kaksi kuukautta sitten ja tyttären paino on edelleen vakaa. Hän syö pakottamatta. Vanhemmat voivat hiukan rentoutua vaikka huoli tyttären toipumisesta on edelleen suuri.

***

Syömishäiriöt lisääntyvät kaikkialla maailmassa. Arviolta kymmenen prosenttia suomalaisista tytöistä ja naisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa syömishäiriöstä: anoreksiasta eli laihuushäiriöstä, ahmimishäiriöstä eli bulimiasta tai ahmintahäiriöstä (BED). Ja vaikka syömishäiriöt ovat edelleen pääosin tyttöjen ja naisten sairauksia, niihin sairastuvat enenevissä määrin myös pojat ja miehet. Arvioidaan, että noin kymmenesosa kaikista syömishäiriöisistä on miespuolisia.

Kun anorektikko kontrolloin syömistään kaikin mahdollisin tavoin ja kuihtuu pahimmassa tapauksessa sairaalakuntoon tai jopa kuolee, bulimikko ja ahmintahäiriöinen ahmivat suuria määriä ruokaa.

Ahmintahäiriöinen pitää ruoan sisällään ja lihoo, mutta bulimikko haluaa eroon ahmimastaan ruoasta. Hän liikkuu kohtuuttomasti, paastoaa, oksentaa tai käyttää ulostuslääkkeitä.

Uusin luokiteltu syömishäiriö, ortoreksia, tarkoittaa pakonomaista tarvetta syödä mahdollisimman terveellisesti.

***

Pyrkimys sovittautua kulloisiinkin kulttuurin vaatimuksiin kontrolloimalla ruumistaan vaikuttaa syömishäiriöiden taustalla. Yksilölliset sairastumisen syyt ovat monimutkaisia psykologisia ja fysiologisia syyseurausketjuja.

Anorektikkojen pakonomainen tarve muokata kehostaan laihaakin laihempi on helppo ymmärtää, kun katsoo hoikalle kauneudelle perustuvaa kuvastoa, jota länsimainen media- ja mainosteollisuus syytää koteihin ja kadunvarsiin. Läski on alkanut tarkoittaa länsimaissa rumuutta ja laiskuutta.

Kulutukseen nojaava kulttuurimme perustuu jatkuvalle, nopeasykliselle tarpeen luomiselle ja tyydytykselle. Bulimia sopii kuin nakutettu kulutuksen kiihtyväliikkeiseen oravanpyörää: Syö. Oksenna. Syö. Oksenna. Syö. Oksenna.

Ortoreksia eli pakonomainen tarve syödä mahdollisimman terveellisesti puolestaan kielii ehkä narsistisesta kuvitelmasta, että voisimme vapaasti hallita elämäämme ja sen pituutta tai jopa saavuttaa kuolemattomuuden, mikäli vaan elämme mahdollisimman terveellisesti ja manipuloimme näin kehomme kestämään yli tavanomaisten elinikäodotteiden.

***

Syömishäiriöiden on havaittu lisääntyvät kaupungistumisen ja siihen liittyvien yhteiskunnallisten murrosten myötä myös kehittyvässä maailmassa.

Kun naiset kaupungistumisen seurauksena astuvat enenevissä määrin työelämään, he joutuvat rakentamaan itselleen uuden identiteetin. Kaupungistuminen tarkoittaa yleensä myös länsimaisen media- ja mainoskuvaston leviämistä. Langanlaihat supermallit ja trimmatut amerikkalaisnäyttelijät astuvat katumainoksiin ja television kautta koteihin Aasian ja Afrikan kaupungeissa. Ulkonäön merkitys alkaa korostua, paikalliset kauneusihanteet kärsivät inflaation ja pikkuhiljaa lisääntyvät myös syömishäiriöt.

Laiha ei kuitenkaan ole aina ja kaikkialla ollut hyvinvoivan, kauniin ja pärjäävän synonyymi. Päinvastoin. Kiinassa lihavuus on osoittanut varakkuutta. Ja monissa Afrikan maissa rehevää naista on ylistetty kauniina. Näin on asianlaita edelleen maaseudulla, jossa laihuus helposti ymmärretään merkiksi hiviin sairastumisesta.

Palstalla käsitellään terveyteen, sairauteen, ruokaan ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä eri puolilla maailmaa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi