Hyppää sisältöön

Minulla on flimmeri – käännetty kolme kertaa sähköllä sinusrytmiin. Syön Bisproloa 2.5 Mg aamulla ja 1.25 Mg illalla… olen vähentänyt ilta- annosta puoleen, kun pulssi laski alle 50. Johtuuko se tästä beetasalpaajasta, että väsyn hyvin helposti jo pienestäkin ponnistuksesta? Olen miettinyt, että voisinko tuota aamuannosta vähentää niin että ottaisin aamulla 1.25 mg ja illalla sen 2.5 mg ja että en ehkä olisi koko aamupäivää väsyksissä. Iltaa kohti virkistyn. Olen 70 v ja en vielä haluaisi jäädä sohvan nurkkaan istuskelemaan.

31/05/2016

Beetasalpaajako syynä

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.6.2016
Päivitetty 4.6.2018

Yksinkertainen vastaus on, että bisoprololi tai muu beetasalpaaja voi aiheuttaa väsymystä ja väsyvyyttä, mutta näille vaivoille on toki monia muitenkin syitä, muun muassa sydämen kunto eteisvärinätaipumuksen ohella. Liikuntaa beetasalpaaja voi hankaloittaa estämällä pulssia tihenemästä rasituksessa, mikä on paljon tärkeämpi arvioperuste kuin lepopulssi. Beetasalpaaja voi myös pulssista riippumatta heikentää lihasten verenkiertoa rasituksessa.

Beetasalpaajaa usein käytetään eteisvärinän ehkäisemiseksi, joskaan se ei ole tässä kovin tehokas. Lisäksi lääke tekee mahdollisesti uusiutuvan eteisvärinäkohtauksen paremmin siedetyksi, kun sen aikainen syke on hitaampi. Tarve tähän jälkimmäiseen on yksilöllinen ja riippuu siitä, mitä tiedetään aiemmista kohtauksista.

Hoitavan lääkärin kanssa voi vallan hyvin neuvotella mahdollisuudesta pienentää beetasalpaaja-annosta tai ajan oloon jopa luopua siitä kokonaan. Tällöin, kuten lääkehoidossa yleensäkin, puntaroidaan vastakkain lääkkeen hyötyjä ja haittoja. Vuorokauden kokonaisannos on tärkeämpi kuin miten se jaetaan, ja on mahdollista käyttää myös kerran vuorokaudessa annostelua.

01/06/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi