Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Testit / ​Tsekkaa arvosi, nuori mies

​Tsekkaa arvosi, nuori mies

Väestön kolesteroliarvot ovat kääntyneet laskuun. Kohonnut kolesteroli on kuitenkin edelleen erittäin yleinen.

Mari Blek-Vehkaluoto
Julkaistu 20.4.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva: Johannes Romppanen.

FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan lähes 60 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä on kohonnut veren kolesterolipitoisuus.

Erityinen huomio FinTerveys 2017 -raportissa kohdistuu kolesteroliarvojen osalta keski-ikäisiin. Eniten kohonneita kolesteroliarvoja oli 40–49-vuotiailla miehillä ja 50–59-vuotiailla naisilla.

Nuorimmasta ikäryhmästä, eli 30–39-vuotiailta, kolesteroli on mitattu vain hiukan yli puolelta viimeisen viiden vuoden aikana ja kolmasosan kolesterolia ei ole koskaan mitattu. Kuitenkin nuoret aikuiset hyötyisivät mittauksista eniten, koska kolesteroliarvojen kohoaminen olisi tällöin mahdollista huomata ajoissa.

FinTerveys-väestötutkimukseen osallistui satunnaisotannalla noin 10 000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksesta on nyt julkaistu tulokset 30 vuotta täyttäneestä väestöstä. FinTerveys-tutkimus toteutettiin 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Kolesteroliarvoihin ja sitä kautta terveyden säilymiseen voi vaikuttaa pienillä elintapavalinnoilla.

Ajoissa mittaamalla voidaan löytää myös perinnöllinen FH-tauti (familiaarinen hyperkolesterolemia), joka ajoissa todettuna on hoidettavissa.

Kolesteroliarvo on mahdollista selvittää julkisessa terveydenhuollossa, työterveyshuollossa ja useimmissa sydänyhteisön järjestämissä terveysmittaustilaisuuksissa. Katso sinua lähin tapahtuma Sydänliiton tapahtumakalenterista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi