Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkkeiden vuosiomavastuu nousi reilulla kahdella eurolla

Lääkkeiden vuosiomavastuu nousi reilulla kahdella eurolla

Lääkkeiden vuosiomavastuu on tänä vuonna 579,78 euroa eli lääkekatto nousi vain reilulla kahdella eurolla.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 7.1.2021
Päivitetty 8.1.2021

Vuonna 2021 Kela-korvattien lääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto on 579,78 euroa. Kun lääkekatto ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestä vain 2,50 euron omavastuun.

Vuosiomavastuu kertyy, kun asiakas ostaa reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Myös alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta.

Omavastuut näkyvät ajantasaisesti

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu pysyy 50 eurossa. Asiakas saa lisäkorvauksen suoraan lääkeoston yhteydessä.

Lääkekorvauksia asiakas saa vasta, kun hän on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien. Apteekki saa tiedon asiakkaan vuosiomavastuun ylittymisestä lääkeoston yhteydessä. Vuoden 2020 alusta lähtien asiakkaan lääkkeistä maksamat omavastuut ovat näkyneet ajantasaisesti apteekkien lisäksi Kelan asiointipalvelussa.

Myös lääkkeiden korvausprosentit säilyvät ennallaan, jolloin peruskorvaus on 40 prosenttia. Alempi erityiskorvaus on 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia. Ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa lääkettä kohden.

Sydänlääkkeiden korvattavuus

Suurin osa sydän- ja verenkiertoelimistön lääkkeistä kuuluu alemman erityiskorvattavuuden piiriin. Tällaisia lääkkeitä ovat verenpainelääkkeet, rytmihäiriölääkkeet, sepelvaltimotaudin lääkkeet ja sydämen vajaatoiminnan lääkkeet. Erityiskorvattavuutta haetaan lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla.

Jotkin uudemmat lääkkeet, kuten kohonneen kolesterolin hoitoon pistoksena otettavat PCSK9-estäjät alirokumabi ja evolokumabi ovat rajoitetusti erityiskorvattuja. Korvattavuusedellytykset ovat tiukat, ja ensimmäisen lausunnon kirjoittajan tulee olla kardiologi, sisätautilääkäri tai endokrinologi.

Eräisiin määräajan käytettäviin lääkkeisiin saa peruskorvattavuuden pelkän reseptimerkinnän perusteella.  Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi sydäninfarktin jälkeen vuodeksi määrätty Brilique®-valmiste, pelkän sydämen sähköisen rytminsiirron tai katetriablaatiohoidon ajaksi määrätyt suorat antikoagulantit (Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa® ja Xarelto®) tai tupakkavierotukseen käytettävä Champix® -lääke.

Jos lääkärin asiakkaalle määräämä lääke on viitehintaa kalliimpi ja asiakas kieltää lääkevaihdon, maksaa asiakas lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

 

Kelan sivuilla: Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi