Sydänliitto on jättänyt erittäin kriittisen lausunnon Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) määräysluonnoksesta avoimuusrekisterilain tarkoittamien vaikuttamistoiminnan taloudellisten tietojen raportoinnista. Vaikuttamistoiminnan taloudellisista tiedoista on tarkoitus ilmoittaa avoimuusrekisteriin ensimmäisen kerran vuonna 2026.
Sydänliitto pitää vaikuttamistoiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä hyvänä asiana. Vuoden 2024 alussa voimaan tullut avoimuusrekisterilaki on tässä suhteessa askel oikeaan suuntaan. VTV:n nyt esittämä taloudellisten tietojen keräämisen tapa lisäisi kuitenkin kohtuuttomasti ilmoitusvelvollisten hallintoon käytettävää aikaa ja resursseja suhteessa saatavaan hyötyyn nähden.
VTV:n määräysluonnos on vahvassa ristiriidassa avoimuusrekisterilain esitöiden sekä kansalaisjärjestöstrategian tavoitteiden kanssa. Strategiassa maan hallitus on asettanut tavoitteeksi muun muassa järjestöjen hallinnollisen taakan vähentämisen.
Sydänliiton lausunnon ydinviestit
- Vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden määrään pitäisi laskea ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat suoranaisesti osallistuneet ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan eli harjoittaneet yhteydenpitoa avoimuusrekisteriin ilmoitetuissa aiheissa.
- Vaikuttamistoiminnan taustatyö tulee jättää soveltamisalan ulkopuolelle. Vaatimus myös taustatyöhön osallistuneiden työmäärän ilmoittamisesta nostaisi ilmoitusvelvollisten hallinnollisen taakan kohtuuttomaksi suhteessa sillä saavutettavaan hyötyyn.
- Vaatimus vaikuttamistoiminnan tuntimääräiseen ilmoittamiseen on liian yksityiskohtainen ja raskas. Tämä saattaisi ilmoitusvelvolliset järjestöt erittäin vaikeaan tilanteeseen, erityisesti järjestöjen luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten vaikuttamistoimintaan käyttämän ajan osalta. Paremmin tilannetta kuvaava tulos saataisiin määräämällä ilmoittamaan suoraan vuositason arviot, kuten avoimuusrekisterilain esitöihin on kirjattu.
- Kiinteistöistä aiheutuneet kulut tulee jättää ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle. Sydänliitossa kuten useimmissa muissakin järjestöissä tiloja käytetään pääasiassa muuhun kuin edustamiseen. Edustamiseen käytetyn marginaalisen osuuden laskeminen tilakustannuksista on työlästä ja kaikki kustannukset huomioiden käytännössä mahdotonta.
Sydänliiton kanta on, että raportoinnin vaatimuksia taloudellisten tietojen osalta tulee keventää. Nyt lausuttavana ollut esitys toteutuessaan kuormittaisi kansalaisjärjestöjä kohtuuttomasti ja veisi resursseja pois niiden ydintehtävistä. Tämä ei vastaa avoimuusrekisterilain säätämisen tavoitteita. Lain tavoitteena on ollut pitää hallinnollinen taakka kohtuullisena.